latinica  ћирилица
21/06/2020 |  22:12 | Аутор: СРНА

Озбиљна безбједносна пријетња од миграната, велики проблем непознавање идентитета

Мигранти представљају озбиљну безбједносну пријетњу, присутни су на цијелом простору Републике Српске, а велики проблем је и чињеница да им је идентите непознат, рекао је начелник Управе полиције МУП-а Српске Далибор Иванић.

Иванић је рекао да је присуство миграната посебно повећано на подручју Бањалуке, свакодневно од 100 до 150, која им је на рути кретања према Унско-санском кантону.

Свакодневно из Сарајева довозе мигранте у Бањалуку. Процјене су да ће бити присутни код нас и да ће бити све агресивнији, изјавио је Иванић за АТВ.

Он је навео да ће због великог притиска миграната тридесетак припадника Жандармерије бити упућено као испомоћ Граничној полицији БиХ на критична подручја.

Као критично означио је источно подручје, које је огромно, те нагласио да се овај проблем мора рјешавати на регионалном ниову.

Иванић је указао на проблем што уопште није познато ни ко су мигранти нити одакле долазе, те је навео примјер лица које је недавно у Клашницама потегло оружје на полицијског службеника.

Након што је ухапшено, то лице је дало погрешне податке, а Иванић је напоменуо да је иначе склоно лажном представљању.

Он је напоменуо да полиција Српске до сада није примјењивала силу према мигрантама, који су већ почели да показују нервозу.

Савјетник директора Граничне полиције БиХ Свевлад Хофман сагласан је да ће у наредном периоду бити повећан број миграната који ће покушати да уђу БиХ.

Он је навео да је од почетка године до половине јуна спријечено више од 4.500 илегалних улазака у БиХ, а да највећи удар трпи Гранична полиција у Зворнику.

- Највећи број долази из Пакистана, Авганистана, Марока, а смањен је у посљедње вријеме број миграната из Сирије - рекао је Хофман и додао да је углавном ријеч о младим људима.

И Хофман је истакао проблем што им није познат идентитет, те указао како не желе да се идентификују што отежава посао Служби за послове странцима.

Он је указао на проблем да им недостаје 405 полицијских службеника, као и да су за обезбјеђење границе тражили помоћ других полицијских агенција у БиХ.

Предсједник Удружења "Повратници" Немања Давидовић нагласио је проблем који под притиском миграната трпи српско, али и бошњачко становништво у Унско-санском кантону гдје се, како је истакао, ситуација није примирила ни за вријеме епидемије

Он је истакао тешкоће с којима се суочава становништво у том санском кантону, посебно у сеоским срединама.

Постоји одређена страха међу Србима према мигрантима, али не толико да не смију да изађу из куће, рекао је Давидовић.

Према његовим ријечима, у центру "Бира" је прије два дана приликом полицијског претреса пронађена велика количина оружја.