latinica  ћирилица
26/06/2020 |  10:27 ⇒ 10:33 | Аутор: СРНА

Документарац Братунчанке у номинацији за Оскара (ФОТО)

Филмски документарни првенац Маје Новаковић из Братунца приказан је на више од 40 фестивала у свијету, а на посљедњем филмском фестивалу Фул фрејм у Дараму у Сјеверној Каролини освојио је награду за најбољи кратки филм и тиме се директно сврстао у квалификације за номинацију за Оскара.
Филм Маје Новаковић - "А сада се спушта ноћ" - Фото: СРНА
Филм Маје Новаковић - "А сада се спушта ноћ"Фото: СРНА

Новаковићева је навела да је њен филм "А сада се спушта ноћ" инспирисан природом, селом, животом и народним обичајима.

Филм говори о односу човјека и природе у заборављеном времену, а Новаковићева, као сеоско дијете, у причу је уткала своје сјећање на дјетињство, односе у селу и са селом, људима и природом, што је наишло на прихватање и високе оцјене публике и стручних жирија на фестивалима.

- Приликом трогодишњег снимања филма ослањала сам се на визуализацију слика које памтим из дјетињства. У филму су приказане двије баке које живе изоловано, саме у брдима између Братунца и Сребренице. Приказана је њихова свакодневица на селу и ритуал бајања против временских непогода - каже Новаковићева, која је историчар умјетности.

Она је навела да је инсипирацију за овај филм нашла у историји умјетности и књижевности, те књизи Јанка Веселиновића "Слике из сеоског живота".

- Жеља ми је била да прикажем микрокосмос и наведем гледаоце да се осврну на неке једноставне ствари и обичне људе који представљају љепоту живота - истакла је ауторка.

Фото: РТРС

Њена је жеља да након процедуре око номинације за Оскара филм буде приказан у Братунцу, што још није изводљиво због административних процедура које налаже већина фестивала на којима је филм приказан.

Новаковићева је нагласила да ће филм бити приказан у Братунцу чим се за то стекну услови.

Она додаје да је овај филм у доброј мјери промијенио њен живот.

Захваљујући учешћу на фестивалима пропутовала је много, што јој, истакла је, представља посебну драж јер има осјећај да са собом носи своје село и представљајући га показује свој идентитет.

- Главне глумице у мом филму су двије баке са којима сам чувала овце и најдраже ми је када гледаоци осјете ту непосредност, блискост и доживе праву емоцију и покажу да су на најбољи начин осјетили филмску причу - каже ауторка.