latinica  ћирилица
28/06/2020 |  13:48 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Видовдан - празник који шаље бројне поруке о херојству српског народа

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да је Видовдан празник који шаље бројне поруке о херојству, слободи и слози српског народа.
Почаст браниоцима Требиња - Фото: СРНА
Почаст браниоцима ТребињаФото: СРНА

- Видовдан нам шаље поруку у лику Милоша Обилића да Срби никада не заборављају херојство и јунаштво својих сународника који животе дају за слободу српског народа - рекао је Савчић новинарима у Требињу.

И он је сагласан да је Видовдан један од најзначајнијих датума у српској историји.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић подсјетио је да српски народ никада није био за рат, али да се увијек одлучно супротстављао сваком ко је покушавао да угрози његов опстанак.

- Тако је данас – нисмо за рат, али јесмо за слободу. За слободу смо спремни да жртвујемо и свој живот - истакао је Ћурић и додао да се свих жртава треба сјећати не само данас него и током цијеле године.

У Требињу је данас централна прослава Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Милан Радојчић честитао је крсну славу војницима и официрима.

Обиљежавање крсне славе Војске Републике Српске почело је јутрос Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу коју је служио владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Након тога у порти је служен и парастос за све српске војнике погинуле од Косовског боја до данас, а у Спомен-соби упаљене су свијеће, те положено цвијеће на Споменик браниоцима Требиња.

Прослави крсне славе Војске Републике Српске у Требињу присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, делегација Народне скупштине, руководство града Требиња и других организација.