latinica  ћирилица
28/06/2020 |  19:03 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Приједор: Обиљежено 78 година од пробоја на Патрији

На брду Патрија у близини Приједора, обиљежена је 78. годишњица пробијања непријатељског обруча на Козари у Другом свјетском рату. Захваљујући пробоју, спасено је око 10 хиљада жена, дјеце и стараца који су се налазили у збјеговима на опкољеној планини.

Пробој усташко-фашистичког обруча на Патрији један од најзначајнијих момената битке на Козари, која је вођена од јуна до почетка јула 1942. године. Иако је око 10 хиљада цивила успјело да изађе из обруча, њих више десетина хиљада је остало опкољено, а затим заробљено и одведено у логоре.

- Процијењено је да је тада погинуло око 900 партизана, са пушком у руци. Међу погинулима је било 500 рањеника, који су били у Широкој Луци, и они нису успјели да се пробију. Њих су непријатељи открили и на најсвирепији начин поубијали - каже Вељко Родић, предсједник СУБНОР-а Приједора.

Епопеја Козаре позната је широм свијета, јер је овдје вођена борба голоруког народа против моћне непријатељске силе, поручио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Он је подсјетио да је то било доба великог страдања, али и великог херојства, због чега је потребно да и данас говоримо о тим догађајима.

- Желимо да одамо пошту свим јунацима тог доба, као и свим жртвама, које су живот изгубили у том суровом времену - истакао је градоначелник Приједора.

Због епидемије вируса корона, овог пута изостало је веће окупљање грађана и традиционални народни збор.