latinica  ћирилица
28/06/2020 |  19:10 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Расте број заражених у Херцеговини (ВИДЕО)

У посљедња 24 часа нови вирус корона потврђен је код још 40 лица у Републици Српској, утврђено је тестирањем 280 узорака у Институту за јавно здавство, УКЦ-у Републике Српске и Универзитетској болници у Фочи.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Од посљедица ковида и удружених обољења преминула са два мушкарца - из Теслића и Требиња.

Највише новозаражених је у Љубињу и то 14, те у Билећи, у којој је регистровано 13 случајева.

Епидемиолошка ситуација знатно је погоршана и у источној Херцеговини гдје је, након девет узастопних дана без заражених, за само пет дана регистровано 55 обољелих.

- Већина новорегистрованих су радници једног погона за прераду рибе у Стоцу, који запошљава око 120 радника, од чега је 70 особа из Билеће, Љубиња и Берковића - навела је Јулија Краљ, специјалиста епидемиологије Регионалног центра Требиње Института за јавно здравство Републике Српске.

Међу тестираним радницима, 32 је позитивно на вирус.

- Оно што је добро је да је већина тих особа без симптома или су са изразито благим сиптомима - додала је она.

Повећање броја заражених у Републици Српској, замјеник директора УКЦ-а Ненад Ставандић повезује са, како каже, недисциплином грађана. Апелује на поштовање епидемиолошких мјера. Очекује да наредне двије седмице понуде одговоре и одреде будуће дјеловање Републичког штаба за ванредне ситуације.

- Овај вирус је пун изненађења. Ми смо мислили, СЗО је то исто мислила и лабораторијски је утврдила да вирус није постојан ако су температуре ос седам до десет дана више од 30 степени и да ће га овај период однијети. Будући да се то није десило у Пакистану гдје су ти услови испуњени, можемо закључити да или је ово задњи пик пандемије или најава великих сумњи у овај вирус - сматра Стевандић.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић најављује промјену стратегије. Иститут за јавно здравство ће, каже, дати препоруке о преусмјеравању болничких капацитета ка лицима са тежим клиничким сликама.То ће, каже, уједно бити и припрема за сезону која ће кренути од октобра и новембра, када ћемо очекивати већи број средње и тешко обољелих, не само од короне.

И предсједница Српске Жељка Цвијановић понавља молбу грађанима да се придржавају мјера као најпоузданијег начина заштите.

- Пратићемо саитуацију и видјећемо шта се дешава. За сада није било говора о неким великим рестрикцијама или враћању неких мјера какве смо имали раније, али то се никако не зна. Чули сте и поруке из региона, и они размишљају да ли да појачају одређене мјере. Ми ћемо процјењивати и каква је наша ситуација и шта раде државе у региону - каже Цвијановић.

У Републици Српској су на вирус корона тестиране 36.374 особе. Вирус је потврђен код њих 2.201. Од посљедица ковида 19 умрле су 124 особе.