latinica  ћирилица
08/07/2020 |  19:31 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Рекордан број новозаражених у једном дану (ВИДЕО)

У Српској још 121 заражени вирусом корона, што је рекордан број заражених у једном дану од почетка пандемије. Највише новозаражених и данас је из Бијељине.
Вирус корона -
Вирус корона

Надлежни упозоравају да је до раста броја заражених дошло због непоштовања прописаних мјера. Најављују оштрије казне за неодговорне. Расте и број заражених у Федерацији, гдје су регистрована још 123 случаја.

Са 25 нових случајева, број тренутно заражених у Бијељини порастао је на 114, од којих је девет са тежом клиничкокм сликом, а забиљежен је и трећи смртни случај. Градоначелник Бијељине Мићо Мићић сматра да је узрок томе отварање граница и већи прилив људи из иностранства, али и непоштовање епидемиолошких мјера, због чега најављује њхова пооштравања.

- Највећа окупљања забиљежена су у угоститељским објектима у којима је организована музика уживо и због тога смо забранили музику уживо - изјавио је Мићић.

Мићић најављује и појачане инспекцијске контроле, посебно радног времена угоститељских објеката.

Појачане контроле, али првенствено усмјерене на поштовање мјера од стране грађана, најављује и премијер Републике Српске Радован Вишковић. Новог пооштравања, каже, неће бити. Све мјере остају на снази до 20. јула, али већина одговорних не може бити талац мањине која не поштује мјере, поручио је Вишковић.

- Оно што смо промијенили, а што смо и најавили, јесте да смо појачано присутни са надлежним инспекцијским органима, те ће према неодговорним бити примјењиване законом прописане санкције - нагласио је Вишковић.

Посебно ригорозне контроле биће за људе на одговорним функцијама, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, оцијенивши неприхватљивим свако понашање које може допринијети ширењу заразе.

- Мислим да ће толеранција за било какву грешку од петка бити проглашена на нулу и да се неће моћи објашњавати да је неко отишао да игра фудбал и онда пола болнице нема љекара. Те ствари се више неће моћи дешавати - рекао је Додик.

Повећава се и број пацијената на болничком лијечењу. У УКЦ Српске тренутно их је 46, седморо је на интензивној њези, док су три пацијента у тешком стању на респираторима, потврђено је из ове установе. Још 85-оро је хоспитализовано у општим болницма.

И љекари сматрају да је непоштовање мјера главни узрок погоршане епидемиолошке ситуације.

- Вирус је међу нама, морамо се навићи на то и поштовати све мјере - изјавила је инфектолог на Клиници за инфективне болести на УКЦ Српске Звездана Вуковић.

Оно што забрињава су најаве новог, још јачег удара епидемије, на јесен, али Српска чини све да буде спремна ако се то деси, каже премијер. Увјерава да ће опреме и медицинских средстава бити довољно, а у плану је и прављење Ковид болнице на мјесту старе хирургије у Бањалуци.

- У наредних неколико дана очекујемо процјене трошкова - рекао је Вишковић.

До сада је у Српској потврђено 2.813 случајева вируса корона, у ФБиХ 3.015, у дистрикту Брчко 41, па је укупан број обољелих у БиХ, до сада, 5.869, од чега се 2.769 опоравило.

Регистровано је 209 смртних случајева – у Српској 134, ФБиХ 70 и 5 у Брчком.

Процијењена економска штета у Републици Српској до сада, износи око милијарду марака.