latinica  ћирилица
17/07/2020 |  13:14 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Сертификати за успјешно завршену обуку

Директор Граниче полиције Зоран Галић уручио је данас сертификате припадницима Граничне полиције који су успјешно завршили обуку "Процедуре рјешавања ванредних-кризних ситуација узрокованих откривањем експлозивних направа", под покровитељством Програма за контролу извоза и безбједност граница Владе САД.
Сарајево - Галић - уручени сертификати за успјешно завршену обуку - Фото: СРНА
Сарајево - Галић - уручени сертификати за успјешно завршену обукуФото: СРНА

Обуку је од 13. до 17. јула похађало 12 припадника Граничне полиције који су кроз теоретски и практични дио у Мостару и Сарајеву стекли нова знања и вјештине из области откривања, уклањања и уништавања експлозивних направа, као и како спровести оперативне процедуре рјешавања кризних ситуација, саопштено је из ове полицијске агенције.

Уз директора, уручивању сертификата присуствовао је и координатор за сарадњу са Програмом за контролу извоза и безбједност границе Владимир Поповић.

- Влада САД од оснивања подржава развој Граничне полиције БиХ с циљем оперативног јачања ове полицијске агенције, а самим тим повећања опште и безбједности на граници, у граничном појасу и у ваздушним лукама у БиХ - рекао је Галић и подсјетио да антибомбни тим Граничне полиције на Аеродрому Сарајево располаже савременом специјалистичком опремом за откривање експлозивних направа и других опасних предмета.

Предавачи су били сертификовани инструктори Антибомбног тима Јединице граничне полиције Аеродром Сарајево, а у оквиру обуке изведене су показне вјежбе у којима се користило мноштво импровизираних експлозивних направа, војно-формацијских средстава и експлозива, скривених у торби, возилу, пакету.

Ово је први пут да је у БиХ организована оваква врста сложене обуке.