latinica  ћирилица
29/07/2020 |  13:33 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

Додик: И без опозиције осигурана двотрећинска већина (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је покренуо питање виталног националног интереса Републике Српске, рекао је да ће одлуке које је предложио Народној скупштини Републике Српске бити усвојене, те додао да је и без опозиције осигурана двотрећинска већина.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да се не гласа се о повјерењу њему, већ Републици Српској.

-  Урадио сам своју обавезу као српски члан Предсједништва - нагласио је Додик.

Он је истакао да вјерује да ће и опозиција дати подршку.

Додик је рекао да се Република Српска брани тако што се кроз Устав и Народну скупштину Републике Српске може да донесе другачија одлука.

- То је моћно право и то говори да је Народна скупшптина Републике Српске у оваквим случајевима изнад Предсједништва БиХ јер је одлука Народне скупштине Републике Српске коначна - појаснио је Додик.

Он је нагласио да постоји погрешно тумачење да неко у Народној скупштини Републике Српске гласа о подршци њему или не, већ да је ријеч о праву Републике Српске о којем ће Српска одлучивати кроз Народну скупштну.

- Република Српска има право да кроз Народну скупштину Републике Српске оспори одлуке у Предсједништву БиХ које иду за тим да прегласају њене представнике и да пренесу надлежности - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Подсјећамо, ријеч је о три одлуке Предсједништва БиХ, које су донесене прегласавањем српског члана Предсједништва - Одлука о одобравању закључивања Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности у Савјету министара и Министарства унутрашње безбједности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација, Одлука о одобравању закључивања уговора о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС 2021 и Одлука о одобравању закључивања Споразума о учешћу БиХ у Програму за међународно оцјењивање ученика /ПИСА/ 2021.

Посебна сједница НСРС, чији је дневни ред усвојен, заказује се по захтјеву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који је позвао посланике да двотрећинском већином подрже његов проглас.

Српски члан Предсједништва БиХ прогласио је ове три одлуке веома штетним по виталне интересе Српске на основу појединих одредаба Устава БиХ и Пословника о раду Предсједништва БиХ.

Према Уставу, уколико Додиков проглас буде потврђен двотрећинском већином гласова у парламенту Српске, оспораване одлуке Предсједништва неће имати учинка.

Повезане вијести:

Додик: Ако не подржите мене, подржали сте Комшића и Џаферовића (ВИДЕО)

Додик: Српска не смије одустати од идеје да брани своја права

Додик: Штетан Меморандум о употреби путничких информација (ВИДЕО)

Додик: Српска има искључиву надлежност у образовању (ВИДЕО)