latinica  ћирилица
30/07/2020 |  19:05 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Координатор приштинског тима: Разговарано о свеобухватном споразуму

Координатор приштинског тима за преговоре са Београдом Скендер Хисени рекао је да је данас у Бриселу са директором Канцеларије Владе Србије за Космет Марком Ђурићем разговарано о свеобухватном споразуму који ће бити правно обавезујући, те истакао да нема дјелимичних рјешења.
Скендер Хисени (Фото: lajm.net) -
Скендер Хисени (Фото: lajm.net)

- Данас смо разматрали неке елементе или поглавља споразума, који ће бити правно обавезујући - рекао је Хисени послије састанка са делегацијом Београда и додао да "нема дјелимичних рјешења, нити посебних питања".

Хисени је рекао да је "разговарано о елементима свеобухватног споразума који ће на крају бити обавезујући и дефинитивно ће резултирати нормализацијом односа Косова и Србије на бази реципроцитета, што неминовно значи међусобно признање", пренсои Коха.

- Разговори су изузетно политички јер у њима се јасно налазе одредбе општег споразума, које прецизирају законски обавезујуће обавезе, као и политичке и правне - рекао је он и нагласио да неће постојати споразум нити за једно одвојено питање или поглавље све док се не постигне свеобухватни споразум.

Он каже да је став ЕУ да нема договора или споразума о било чему све док се не постигне договор о нормализацији односа.

- Ни једна од тема не може бити закључена док не буде коначног договора - рекао је он.

Хисени је оцијенио да је данашњи седмочасовни састанак био тежак и да није један од оних који очекују да ће се лако стићи до договора, али да на основу "тона разговора" вјерује да се иде "у правом смјеру".

- Прерано је показати оптимизам, јер су то тешки разговори, али упорношћу ћемо стићи до оног што смо започели - рекао је Хисени.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је раније да је српска страна на техничким разговорима са представницима Приштине у Бриселу послала снажну поруку да се са Србијом не разговара језиком уцјена и ултиматума, те истакао да се крајем августа очекује наставак дијалога.

Састанак у Бриселу Хисенија и Ђурића је други у посљедњих седам дана и одржава се уз посредовање изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.