latinica  ћирилица
14/08/2020 |  10:44 ⇒ 11:36 | Аутор: РТС

Вучић: Учествоваћемо у разговору у Бијелој кући

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Београд учествовати у разговорима у Бијелој кући које је за 2. септембар најавио специјални изасланик председника САД Ричард Гренел. Истиче да Србија није у позицији да одбија разговоре.
Aлександар Вучић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Aлександар Вучић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Вучић је навео да је разговарао са Ричардом Гренелом и да ће теме састанка у Вашингтону 2. септембра бити економске, што су, каже, важне теме за Србију.

- Србија није у позицији, а и не би било добро да је у позицији да одбија разговоре - рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да је питање зашто је Гренел употребио термин "преговори", питање за америчког дипломату.

- Они су и прије некли дан рекли да подржавају преговоре под окриљем ЕУ. Али, да не улазим у њихове односе. Сувише смо мали да бисмо то могли себи да допустимо - рекао је Вучић.

Додао је и да ће САД, као и већи дио ЕУ и бриселске администрације дијалог увијек посматрати као дијалог двије независне земље.

Вијест о састанку потврдио је и премијер тзв. Косова Авдулах Хоти, уз објашњење да ће тема разговора бити економија.

Истиче да се Србија налази у тешкој ситуацији.

- Наша позиција је тешка, за САД и већи дио ЕУ КиМ је независна држава - рекао је Вучић, али и истакао да Београд никада неће третирати КиМ као независну државу, ни у преговорима у Вашингтону, ни у Бриселу.

- Они (косовски Албанци) на преговоре долазе из више разлога, а први је да добију прилику да себе прикажу као независну државу. Ми их нећемо третирати тако ни у Вашингтиону, ни у Бриселу - објаснио је Вучић додајући да то не каже послије, већ у сусрет догађају.

Навео је да је на то упозорио и Авдулаха Хотија.

Вучић је истакао да приштинска страна на преговоре не долази припремљена, док се српска делегација спрема данима и недјељама.

Истакао је да Приштини није циљ слобода протока капитала, робе и услуга, већ само да дођу до коначног рјешење без преговора, а то је признање независности.

Не сумња да ће провокација с њихове стране на терену бити још и подсјећа на упад у заштићену зону манастира Дечани.

- Дошли су тамо са машинама да граде магистрални пут и поред пресуде чак њихових судова. Шта их брига за манастир и за пресуде чак њихових судова. То су ствари који уносе додатни немир и стрепњу. Против тога ћемо се борити на сваком мјесту - подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је у интересу Србије, али и Приштине економско отварање.

Када је ријеч о ЕУ нагласио је да се не смије испустити из вида да када се говори о ЕУ треба помислити прво на Њемачку, јер је она толико снажнија од свих других.

Вучић је нагласио да толика надмоћ у ЕУ никада у европској и свјетској историји није постојала, какав је случај сада са Њемачком.

- Преговори о КиМ се воде под покривитељством Брисела, али најутицајнија у Еје У Њемачка - подсјетио је он.