latinica  ћирилица
23/08/2020 |  19:36 ⇒ 24/08/2020 | 07:57 | Аутор: РТРС

За Цикотића је враћање миграната "занимљива и секси идеја" (ВИДЕО)

Став министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића да БиХ влада мигранстком кризом и да присуство миграната има позитиван ефекат, јер се биљежи повећана потрошња, наишла је на осуде политичара из Српске и Федерације. Врхунац Цикотићевог разумијевања мигрантског проблема јесте његова изјава да је чуо "занимљиве и секси идеје" о враћања миграната у земљу поријекла.
Селмо Цикотић - Фото: Screenshot
Селмо ЦикотићФото: Screenshot

- Ја сам чуо многе занимљиве, секси идеје да их треба вратити у земље поријекла - рекао је Цикотић, али није објаснио зашто легитиман процес реадмисије илегалних миграната код њега побуђује сексуалне алузије.

Тешко је разумјети и његов став да су придошлице са Блиског истока и Индијског подконтинента, малтене, страни инвеститори и туристи који у вријеме короне развијају привреду, нарочито у Унско-санском кантону.

- Постоје позитивни ефекти присуства миграната на том простору, имате редукован туризам или неке послове на једној страни, али имате и повећану потрошњу многих добара због присуства миграната који купују, троше - рекао је он.

Висока званичница СББ-а Едита Ђапо поручила је Цикотићу да би му "било боље да затвори границе за мигранте умјесто што релативизује безбједносну, хуманитарну и здраствену опасност коју представљају по живот у БиХ". Оптужила га је да промовише политику СДА која жели да мигранти остану у БиХ.

- Уважени министре, ви можете уживати у "секси идејама", али вас позивам да у интересу грађана БиХ и привредника који покушавају преживјети у тешким временима, затворите границе за мигранте, а отворите за туристе и дијаспору. То што кажете да помажу туризам, питајте туристичке раднике, па ће вам они рећи праву истину у лице - написала је на Фејсбуку Ђапо, која је министарка екологије и туризма ФБиХ.

Лидер СДП-а БиХ Нермин Никшић позвао је Цикотића да се извини јавности, прије свега становницима УСК, због својих небулозних изјава и да одступи са министарске позиције, ако не понуди план рјешења мигрантске кризе.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да иза Цикотићеве изјаве, да присиство великог броја миграната има позитван ефекат, стоји подмукла политика Сарајева.

- Невјероватно је да неко ко је на функцији може тако нешто да изјави. Ако је то тако, онда смо све ријешили. Нека их воде себи и врше потрошњу ако хоће. Овдје у Републици Српској неће ништа трошити - поручио је Додик.

Као да му није било довољно да реадмисију тумачи као "секси идеју", а илегалне мигранте представља као доброћудне туристе који троше новац код нас, Цикотић је без устезања изјавио да власти у БиХ контролишу ситуацију, иако су мигранти преплавили Бихаћ, Кладушу, Сарајево, међусобно се туку, угрожавају локално становништво, упадају у њихове куће што је на крају испровицирало мјештане Велике Кладуше да "узму ствари у своје руке".

- БиХ влада мигранстком кризом, има релативно велики број миграната и они се углавном налазе у Сарајевском и Унско-санском кантону - рекао је Цикотић.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је да би ова изјава требало да упали све аларме за узбуну јер, ако ово није шала, онда имамо званичну најаву да ће сваким даном бити све горе. 

- Један министар безбједности их је довео, другог смо испратили јер није добио подршку у борби против мигрантске кризе, а трећи је мандат почео причом да су нам мигранти најбољи туристи који доносе профит - истакао је Шпирић.

Умјесто да брине о безбједности домицилног становништва, Цикотић лементира над судбином миграната и брине за њихова права и врло мудро користи прилику да најави регионални састанак са министарима унутрашњих послова земаља окружења о проблему илегалних миграција, ваљда желећи себе да представи као министара унутрашњих послова БиХ, што му је изгледа и примарни задатак.