latinica  ћирилица
04/09/2020 |  22:19 ⇒ 22:21 | Аутор: СРНА

Дачић: Разумљив покушај који се односи на Израел

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да ће се Влада Србије тек бавити дијелом споразума из Вашингтона који се односи на Израел, уз напомену да сваки споразум треба гледати са двије стране - шта сте успјели да сачувате или добијете или шта сте изгубили.

Он је оцијенио да је, што се тиче Израела, разумљиво што користи подршку Америке да отвори што више амбасада у Јерусалиму.

Дачић је рекао да ће, у случају да дође до "признања" и успостављања дипломатских односа Приштине и Израела, самопроглашено Косово бити прва земља са већинским муслиманским становништвом која ће отворити амбасаду у Јерусалиму, преноси Тањуг.

- Такви покушаји су разумљиви - рекао је Дачић.

Он је истакао да је за Србију битно да задржи принципијелан став да друге земље не покушају да прате тај примјер Израела.

Дачић је навео и да је потписивање овог споразума историјски значајно јер су се њиме бавиле САД и то не у негативном контексту.

Предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Владе самопроглашеног Косова Авдулах Хоти потписали су данас у Бијелој кући са америчким предсједником Доналдом Трампом споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине.