latinica  ћирилица
05/09/2020 |  11:07 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Парастос српским жртвама у Гаравицама (ФОТО/ВИДЕО)

У Спомен-подручју жртвама усташког злочина у Гаравицама код Бихаћа, у име институција Републике Српске, вијенац су положили савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић, изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин, савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Милан Торбица и народни посланик Драгослав Кабић.
Гаравице-обиљежавање - Фото: РТРС
Гаравице-обиљежавањеФото: РТРС

По једну ружу положили су начелник општине Босански Петровац Дејан Прошић, представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, предсједник Одбора "Гаравице 1941" Небојша Куштриновић, те представници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Гаравице-полагање вијенаца, Фото: СРНА

Свештеници Епархије бихаћко-петровачке претходно су служили парастос за више од 12.000 Срба, жртава усташког злочина почињеног у љето 1941. године.

Гаравице-обиљежавање, Фото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да су Гаравице једно од највећих српских стратишта у такозваној НДХ, али и једно од највећих у Европи у Другом свјетском рату.

Политичка борба коју данас води руководство Републике Српске уједно је и борба за спокој жртава Гаравица и свих других жртава, али и гаранција да се овакво нешто више никада неће поновити, изјавио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

Усташки злочин који се прије 79 година догодио у Гаравицама код Бихаћа никада не смије бити заборављен, поручио је данас изасланик предсједнице Републике Српске Слободан Жупљанин који је присуствовао помену жртвама усташког злочина у овом мјесту.

Усташе су у љето 1941. године побиле више од 14.000 Срба, Јевреја и Рома бихаћког краја.

Према британским изворима, у Гаравицама је за три мјесеца убијено 14.500 цивила, што ово стратиште ставља на друго мјесто по броју жртава у БиХ у Другом свјетском рату.

Убијени становници Бихаћа и околине били су искључиво Срби и у мањем броју Јевреји.

Помен поводом 79 година од злочина на Гаравицама организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.