latinica  ћирилица
18/09/2020 |  17:00 | Аутор: СРНА

Афера "Јанаф": Ухапшени градоначелници Велике Горице и Нове Градишке

У Хрватској су данас ухапшени градоначелници Велике Горице Дражен Баришић из ХДЗ-а и Нове Градишке Винко Гргић из СДП-а, осумњичени у афери "Јанаф" за трговање утицајем и злоупотребу положаја и овлаштења, односно за примање мита.

Хрватски сабор данас је на захтјев Државног тужилаштва укинуло имунитет Баришићу и Гргићу

Хрватски сабор данас је на захтјев Државног тужилаштва укинуло имунитет Баришићу и Гргићу, те одобрио њихово хапшење и да им буде одређен истражни затвор.

Баришић је ухапшен након што је сам дошао у сједиште Полицијске канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминалитета /ПНУСКОК/.

Неколико часова након Баришића, у свом дому је ухапшен Гргић.

УСКОК је против њих затражио одређивање истражног затвора, о чему ће данас одлучивати загребачки Жупанијски суд.

УСКОК је синоћ потврдио да је покренуо истрагу против 11 особа које терети за трговање утицајем, давање мита, незаконито погодовање злоупотребе положаја и овлаштења, те помагања у тим недјелима.

Уз директора "Јанафа" Драгана Ковачевића, истрагом је обухваћен првоокривљени Крешо Петек, оснивач и шеф пословања компаније "Електроцентар Петек", који је шефу "Јанафа" и градоначелницима наводно давао мито како би разним малверзацијама осигурали да његова компанија добије милионске послове.

Руководство полиције раније је саопштило да је десет осумњичених предато или ће бити предато притворском надзорнику, док је полиција против 13 осумњичених особа поднијела кривичну пријаву.