latinica  ћирилица
22/09/2020 |  19:38 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Тегелтија обећао помоћ Савјета министара Дрвару и Гламочу (ВИДЕО)

Начелници Дрвара Душица Рунић и Гламоча Небојша Радивојиша, указали су предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији да су, маћехинским односом федералних и власти Ливањског кантона, ове локалне заједнице са већинским српским становништвом, и поред природних ресурса, сврстане у ред изразито неразвијених општина. Већина капиталних улагања реализују се улагањима влада Српске и Србије.
Тегелтија са Рунићевом и Радивојшом - Фото: СРНА
Тегелтија са Рунићевом и РадивојшомФото: СРНА

Систем расподјеле прихода такав је да неразвијене општине у Федерацијии постају још неразвијеније. Дрвар и Гламоч боре се да задрже становништво, запошљавањем у предузећима, у надлежности општина, али могућности су исцрпљене.

- Прилив средстава онемогућава чак и сервисирање текућих потреба, а поготово да будемо сервис грађана какав би требали да будемо и грађани од нас очекују - рекла је Душица Рунић начелница општине Дрвар.

Небојша Радивојша начелник општине Гламоч сматра да помоћ коју добијају ове локалне заједнице немјерљиво је већа од Републике Српске и Владе Србије него се добија од Федерације и Кантона.

Одбачени од Федерације и Кантона 10 надају се подршци Савјета министара.

- Очекивања њихова јесу да Савјет министара покаже већи степен подршке овим локалним заједницама него до сада, а прије свега се односи на средства која се налазе на позицијама Министарства за људска права, подршка избјеглим и расељеним - рекао је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара.

Но, споро рјешавање депоновања увезеног отпада у Дрвару, што је у надлежности Федерације, доведено је до апсурда, Фантомска фирма дозволе је добила у рекордном року, а отпад још чека на уклањање.

- Од Кантона у року од шест дана, Федерације мјесец, а ми трик мјесеца не можемо доћи до рјешења проблема и до тога ко је одговоран - навела је Рунићева.

У Гламочу се надају да ће се овај сазив Савјета министара заложити за рјешавање уништавања минско- експлозивних средстава на полигону Барбара, што је надлежност Министарства одбране.

Указују и на ускраћено уставно право српској дјеци, да у Гламочу уче српски језик и националну групу предмета, што је омогућено дјеци у Дрвару и Грахову

Нема логичног изговора за нерјешавање проблема учења српског језика и националне групе предмета, оцјењује и предсједавајући Тегелтија.

Нада се да ће систем расподјеле прихода у Федерацији бити мијењан у корист неразвијених општина. Поручује, подршка Савјета министара Дрвару и Гламочу неће изостати.