latinica  ћирилица
28/09/2020 |  07:54 ⇒ 22:46 | Аутор: РТС

Сједница СБ УН о Нагорно-Карабаху (ФОТО/ВИДЕО)

У региону Нагорно-Карабаха у току су жестоке борбе јерменске и азербејџанске војске. У обjе земље проглашено је ратно стање. Погинуло је 17 јерменских војника, а рањено више од 100. Уједињене нације позвале су обjе стране да хитно обуставе борбе и врате се преговорима. Тренутни прекид сукоба траже Москва, Вашингтон и Брисел, док Анкара оптужује Јерменију и најављује пуну подршку Азербејџану.

20.45 - У уторак Савјет безбједности УН о Нагорно-Карабаху

Савет безбјeдности Уједињених нација одржаће 29. септембра посебну сједницу о ситуацији у Нагорно-Карабаху. Како је речено агенцији Интерфакс, сједница ће се одржати на захтјев Њемачке и других европских држава.

18.40 - Најмање 30 погинулих у данашњим борбама

Најмање 30 особа погинуло је другог дана жестоких борби јерменсих и азербејџанских снага за Нагорно-Карабах, преноси Ројтерс.

Војске двије некадашње републике Совјетског Савеза размјењују јаку артиљеријску ватру у најжешћим суковима од примирја потписаног 1994. године.

17.07 - Министар одбране Нагорно-Kарабаха: Под контролом ситуација дуж линије разграничења

Јерменски министар одбране Давид Тонојан и председник непризнате републике Нагорно-Kарабах Араик Хартјуњан посетили су војни борбени командни центар како би видели каква је ситуација дуж линије контакта, јавља Тас.

Портпаролка јерменског министарства одбране је на Фејсбуку написала да су се Тонојан и Хартјуњан посетили војни борбени командни центар како би видјели каква је ситуација дуж линије контакта између Нагорно-Kарабаха и Азербејџана.

Министар одбране Нагорно-Kарабаха Џалал Артјуњан наводи да је ситуација дуж линије контакта под контролом.

16.16 - Јерменија тражи реакцију Европског суда за људска права

Европски суд за људска права у Стразбуру објавио је да је Јерменија затражила хитно реаговање те институције у односу на Азербејџан, у контексту "престанка напада на цивиле" у азербејџанском региону Нагорно-Kарабах с већинским јерменским становништвом, у којем су избили сукоби.

Јерменија тражи од Суда за људска права да наложи азербејџанској влади да престану напади на цивиле, преноси агенција Анса.

Kако се наводи, Европски суд за људска права примио је "захтјев Јерменије за хитне мјере".

15.53 - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да Јерменија мора одмах да повуче своје снаге са територије, за коју наводи да је окупирала у Азербејџану, те да је вријеме да се оконча криза у региону након сукоба између снага двије земље у региону Нагорно-Карабах.

15.06 - Амбасадор Јерменије у Москви: Тренутно нема разлога за војну помоћ од Русије

Вардан Тогањан, амбасадор Јерменије у Москви каже да је Јереван спреман да затражи додатну војну помоћ од Русије, али да тренутно не види разлог да то учини.

Према његовим ријечима, Јереван и Москва настављају да појачавају одбрамбену сарадњу, пренео је Тас.

- Верујемо да ћемо, ако се укаже потреба, затражити од Русије (додатну војну помоћ) - истакао је Тогањан и додао да за сада не мисле да су им потребне додатне снаге.

- Међутим, ми вјерујемо да Русија има главну улогу на Kавказу и да је способна да користећи политичке методе заустави крвопролиће - нагласио је амбасадор Јерменије у Москви, пренио је Танјуг.

Посљедица гранатирања (Фото: Sputnik )

14.20 - Турска је затражила да Јерменија оконча "окупацију" дијела територије Азербејџана и повуче своје "плаћенике и терористе" из Нагорно-Kарабаха.

- Јерменија мора одмах да прекине своје нападе и повуче своје плаћенике и терористе из Нагорно Kарабаха и са територије Азербејџана - поручио је турски министар одбране Хулуси Акар, додавши да је неопходно да се успоставе прекид ватре и мир.

Турска је недвосмислено најавила да ће пружити подршку Азербејџану.

13.25 - Јерменскастрана објавила је видео-снимак на којем се види оборена беспилотна летјелица азербејџанских оружаних снага. Како се наводи, ријеч је о дрону турске производње "Бајрактар", чије су остаци били расути по пољу.

12.40 - Москва позива све унутрашње и спољне актере да покажу максималну уздржаност, рекао је замjеник руског министра спољних послова Андреј Руденко.

- Позивамо све унутрашње и спољне актере да покажу максимум уздржаности, посебно у смислу реторике - рекао је Руденко.

Он је рекао да је ситуација и даље врло опасна јер су стране први пут од 2016. године користиле тешко оружје, а има извештаја о жртвама.

12.10 - Министарства одбране Јерменије саопштило је да је у сукобима са азербејџанском армијом рањено око 200 војника међународно непризнатог Нагорно-Kарабаха.

На конференцији за штампу, портпарол министарства Артсрун Ованисијан је рекао да су сви рањени под медицинским надзором и да су неки од њих пребачени у Јереван.

11.25 - Предсједник Азербејџана Илхам Алијев потписао је уредбу о дјелимичној војној мобилизацији, објављено је на сајту предсједника.

- У складу са ставом 25. члана 109. Устава, наређујем делимичну војну мобилизацију у Азербејџану - наводи се у документу.

Kако се наводи, издата је и наредба која се посебно односи на државну службу да се мобилишу војни резервисти и предузму мјере за постизање циљева у погледу војног транспорта.

11.00 - Иран је затражио од Јерменије и Азербејџана да се ангажују како би дошло до престанка ватре између двије стране у региону Нагорно-Kарабаха, саопштио је ирански министар спољних послова Мохамед Џавад Зариф.

Он је, како се наводи, у одвојеним телефонским разговорима са шефовима дипломатија двије кавкаске земље, исказао забринутост због тензија у том региону и изразио спремност иранске стране за посредовањем те назначио да је потребно показати уздржаност и "ставити тачку на ново непријатељство".

09.48 - Портпарол јерменског министарства одбране Шушан Степањијан изјавио је да је министарство одбране непризнате области Нагорно-Kарабах успело да поврати контролу над бројним позицијама које је раније заузела азербејџанска војска."Јединице Артсаха повратиле су контролу током борби над областима које су раније изгубиле", наводи портпарол.

08.45 - Међународни комитет Црвеног крста изразио је забринутост због ескалације сукоба на линији раздвајања у региону Нагорно-Карабах.

Међународни Црвени крст саопштио је да има цивилних жртава на обjе стране и позвао сукобљене да поштују основна правила међународног хуманитарног права када је рijеч о заштити цивила и основне инфраструктуре.

- Остајемо посвећени да помажемо и подржавамо оне који су погођени овом ескалацијом, као и да дjелујемо као неутралан посредник - саопштено је из Међународног Црвеног крста.

08.10 Министарство одбране Јерменије саопштило је да су у Нагорно-Карабаху у сукобима са Азербејџаном убијена 32 Јермена.

Министарство је претходно објавило имена 16 погинулих војника и упутила саучешће породицама погинулих. 

07.55 - Грчка је осудила страдање становништва у Нагорно-Kарабаху и изразила спремност да помогне у смањењу тензија између Јерменије и Азербејџана.

Шеф дипломатије Грчке Никос Дендијас разговарао је телефоном са јерменским колегом Зограбом Мнацаканијанијем.

Грчка је раније изразила забринутост због нове ескалације непријатељстава између Јерменије и Азербејџана и позвала на суздржаност, моментални прекид непријатељстава и повратак за преговарачки сто.

07.18 - Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је азербејџанске и јерменске снаге да хитно обуставе борбе и врате се преговорима, саопштио је његов портпарол Штефан Дижарик.

Kако је навео, Гутерес позива стране да "хитно обуставе борбе, смање тензије и врате се суштинским преговорима без одлагања".

07.14 - Aмерички предсjедник Доналд Трамп изјавио је да ће САД покушати да зауставе насиље које је букнуло између Јерменије и Азербејџана.

- Веома помно гледамо на то. Имамо пуно добрих односа у том региону. Видjећемо да ли то можемо да зауставимо - рекао је Трамп.

Стејт департмент је саопштио да би обе стране требало да тренутно прекину с насиљем, као и с реториком или поступцима који би додатно продубили тензије.

У саопштењу се додаје и да би било какво мешање других земаља у ескалирајуће насиље неће бити од помоћи.

Нагорно-Карабах са својим стратешким положајем кроз који пролазе међународни цjевоводи са нафтом и гасом у граничном појасу између двије државе заузима око једанаест и по хиљада квадратних километара. Ту живи око 150 хиљада људи.

Борбе у области Нагорно-Карабах

Корени конфликта око ове планинске области потичу од 1923. годину када су је совјетске комунистичке власти поклониле Азербејџану, иако је у том тренутку у њој живело 96 посто Јермена.

То и није био толики проблем док није почео распад Совјетског Савеза тада је постало јасно да ће настати независне државе. Јерменско становништво Нагорно-Карабаха жељело је да остане уз матицу, што је потврђено и референдумом, а Азербејџан је настојао да укине аутономију и потпуно овлада подручјем.

Избио је рат који је трајао од 1988. до 1994. године. Јерменија има око три милиона становника. Азербејџан је економски снажнији, располаже гасом и нафтом, има скоро три пута више становника од Јерменије и добија огромну помоћ од етнички и историјски блиске Турске.

Према посљедњим инфорамцијама, у региону Нагорно-Карабаха воде се жестоке борбе јерменске и азербејџанске војске.

Представник Министарства одбране Јерменије каже да је убијено око 200 азербејџанских војника. Биланс на јерменској страни је 17 убијених и више од 100 рањених. Проглашено је ратно стање у обје земље. У Јерменији, у региону Нагорно-Карабах мобилишу се и резервисти.

Предсједник самопроглашене области Нагорно-Карабах, региона у Азербејџану гдје је већинско јерменско становништво, изјавио је да је војска Азербејџана приликом напада користила турске авионе Ф-16 који су већ мјесец у Азербејџану због војних вежби. Спутњик преноси да је то доказ да Азербејџан користи најсавременије наоружање којим располаже турска војска.

Тренутни прекид сукоба траже Москва, Вашингтон и Брисел. Најважније је да утихне оружје, да се обје стране врате преговорима и траже дипломатско и политичко решења у оквиру Минск групе, ОЕБС-а и Уједињених нација, уз мировно посредовање Европске уније и Русије.