latinica  ћирилица
28/09/2020 |  15:05 ⇒ 18:13 | Аутор: СРНА

Захваљујући Додиковој посјети Загребу, разговор о Трговској гори половином новембра

Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш изјавио је Срни да је као директан резултат посјете српског члана Предсједништва БиХ Загребу његов данашњи састанак са министром привреде и одрживог развоја Томиславом Ћорићем у чијем росору је и питање Трговске горе.
Александар Врањеш - Фото: РТРС
Александар ВрањешФото: РТРС

Врањеш је истакао да је на данашњем састанку разговарано о одлагалишти на Трговској гори, као и привредној сарадњи између БиХ и Хрватске са могућностима њеног додатно унапређења.

- У том контексту предложио сам билатерални сусрет министра Сташе Кошарца и министра Ћорића, на којем би се, поред Трговске горе, разговарало и о економским односима БиХ и Хрватске, спољнотрговинској размјени, као и о заједничким енергетским пројектима. Министар Ћорић је прихватио иницијативу и предложио другу половину новембра за састанак са министром Кошарцем у Загребу на којем ће бити отворене све ове важне теме за билатералну сарадњу - истакао је Врањеш.

Он је изразио задовољство да је министар Ћорић показао разумијевање и спремност да се отворе разговори, у нади да ће будући састанак двојице министра у другој половини новембра резултовати приближавању ставова о Трговској гори, унапређењу привредне сарадње, отварање разговора о теми енергетских пројеката и повећања спољнотрговинске размјене.

- Желим да истакнем да је данашњи састанак резултат посјете српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Загребу, као што је и за сутра најављени билатерални сусрет Војина Митровића, министра комуникација и транспорта у Савјету министара и Олега Бутковића министра мора, промета и инфраструктуре, када ће бити потписан важан билатерални споразум о одржавању и реконструкцији мостова на граници између БиХ и Хрватске - нагласио је Врањеш.

Он је истакао да и овај билатерални састанак на министарском нивоу такође треба посматрати у свјетлу посјете Милорада Додика Загребу.

Као што је познато, српски члан Предсједништва БиХ током посјете Загребу и састанка са премијером Андрејем Пленковићем отворио је разговоре о инфраструктурним пројектима који ће сутра бити једна од тема састанка два министра