latinica  ћирилица
28/09/2020 |  16:48 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

БиХ би до краја године могла потврдити приступање "Малом Шенгену"

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Вукосављу да би БиХ прије краја ове године, односно прије почетка самита у Софији, који је планиран за крај новембра, могла потврдити своје присуство у иницијативи "Мали Шенген".
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је изјавио новинарима да је "Мали Шенген" питање спољне политике БиХ, коју води Предсједништво БиХ.

-Као што знате српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио је на претходној сједници да Предсједништво донесе одлуку о приступању БиХ том регионалном програму, а друга два члана нису била спремна да то изгласају, али су тражили да Савјет министара припреми виђење шта је добро за БиХ код тог приступања - подсјетио је Тегелтија.

Тегелтија сматра да промјена става око "малог Шенгена" која долази из Сарајева и од свих оних политичара који су у једном тренутку били против овог регионалног концепта, значи да би БиХ прије краја ове године, односно прије самог самита у Софији могла потврдити своје присуство у овој регионалној сарадњи, која је названа "Мини Шенген".

Према његовим ријечима, "Мали Шенген" ће регулисати кретање људи, робе, капитала, услуга између појединих земаља, а све што буде потребно биће регулисано кроз међусобне споразуме.

- То неће бити никакви закони које ћемо ми морати доносити, већ ће се то ријешити односима између свих земаља које приступе Шенгену - рекао је Тегелтија.