latinica  ћирилица
28/09/2020 |  18:39 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Савчић од Сребренице био удаљен 70 километара (ВИДЕО)

Саслушањем Александра Лучића, бившег помоћника команданта Батаљона Војне полиције, у саставу 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Српске, почео је доказни поступак ратном команданту Пука, генералу Миломиру Савчићу.
Миломир Савчић испред зграде Суда БиХ - Фото: СРНА
Миломир Савчић испред зграде Суда БиХФото: СРНА

Тужилаштво га терети за помагање у ратном злочину над Бошњацима, 1995. у Сребреници. Иако је свједочио на позив Тужилаштва, Лучић који је био директни учесник догађаја, децидно је потврдио наводе - не оптужнице, већ одбране – да генерал Савчић нити је био у релевантном подручју, нити издавао наређења.

Од свих навода оптужнице коју је исписао тужилац Предраг Томић, први свједок Александар Лучић потврдио је само један – и то општепознати – да је генерал Миломир Савчић био командант елитног заштитног Пука српске војске.

Готово два часа трајало је испитивање, а да тужилац није "пронашао" тражену, а према свједоку непостојећу, генералову везу са трагичним јулским догађајима око Сребренице. А свједок више него релевантан – директан учесник дешавања. Са још 11 припадника заштитног пука у спорно вријеме био је у Новој Касаби.

Као испомоћ, распоређен је на заштиту командног мјеста и обезбјеђење путне комуникације према Коњевић пољу. Свједочио је Лучић како су се муслимански војници "разбијене" 28. дивизије предавали, како су смјештани на мјесни стадион и како су над њима примјењени сви постулати Женевске конвенције.

Услиједио је транспорт за размјену, по наредби генерала Ратка Младића. Речено му је одредиште - Батковић. Био је у пратњи конвоја по наредби Љубише Беаре начелника безбједности Главног штаба и Зорана Малинића команданта јединице војне полиције.

- Беара ми је рекао – мали иди за мном. Међутим у Коњевић пољу, Беара који је био на челу конвоја, скреће према Братунцу. Било ми је чудно, али сам га слиједио. За сат или два стижемо на игралиште у Братунцу. Предали смо конвој војној јединици. Ја сам се вратио у Касабу и извјештај предао Малинићу. Тек касније, из медија сам сазнао шта се десило -истакао је свједок Александар Лучић.

Све то вријеме, генерал Миломир Савчић десетинама километара удаљен од Касабе. И од Братунца. Био је у рејону Жепе, са већином батаљона, посвједочио је Лучић. Бранио је Борике и незаштићена српска села од напада муслиманских војника.

- До 16. јула сам био у Касаби. Савчић се није појављивао. Никакве наредбе од њега, у то вријеме, нисам добијао. Нити сам прије или послије тога од њега добио наредбу која је супротна Закону или међународним конвенцијама - додао је свједок Лучић.

Па иако га је за саслушање предложио тужилац, Лучићево свједочење није било у корист Тужилаштва. Већ напротив - одбране.

- Чули сте данас оне основне елементе одбране коју је овај свједок потврдио да је генерал Савчић у том тренутку према његовом сазнању био више од 70 километара у рејону Жепе и под два да је наређења која је примао од генерала Младића преко Малинића и од Беаре преко Малинића била сва у функцији коректног поступања са ратним заробљеницима. И кључно да нити једног тренутка није имао разлога да посумња да ће судбина људи које је он предао у Братунац 13. увече бити таква каква је била - нагласио је  Миодраг Стојановић.

Тужилац је у доказном поступку, посегнуо и за сумњивом наводном депешом, коју је по тужиочевој конструкцији, 13. јула подчињенима послао генерал Савчић из сједишта рогатичке бригаде.

Одбрана је енергично оповргла аутентичност тог документа, подсјећајући тужиоца да је раније исто учинио и рогатички бригадни везиста. Нерелевантност сумњиве депеше доказана је у Хагу.

Баш као што је својевремено и главни Хашки тужилац Серж Брамерц потврдио да је генерал Савчић био подвргнут детаљним провјерама. Али није откривена никаква сумња у његово незаконито војевање.

Наставак претреса планиран је за 12. октобар.