latinica  ћирилица
28/09/2020 |  21:38 ⇒ 21:41 | Аутор: Независне

Комшић: Загребу је најбоље рећи да мало одбије од БиХ

 Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић коментарисао је за "ФТВ" посјету Бакира Изетбеговића и Драгана Човића Загребу и најављени разговор о измјенама Изборног закона БиХ.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Комшић је поручио да Загреб нема ништа с Изборним законом и да му треба рећи "да одбије од БиХ јер је његово мијешање крајње неумјесно".

- Погрешно је да се у Загребу легитимира прича о унутрашњим темама БиХ, шта Хрватска има с измјенама Изборног закона у БиХ? Овакво позивање функционера као представника народа по мени је потпуно погрешно, ја никад не бих пристао да учествујем у таквој врсти комуникације, а поготово не бих никоме дао право да се туторски понаша према БиХ. Други су то себи допустили - казао је Комшић.

Истакао је да уочи посјете разговарао с Изетбеговићем, којем је рекао да се у односима двије државе мора пазити како се разговара и савјетовао му да у Загреб иде као шеф СДА, а не представник једног народа.

- Мислим да није добро легитимизирати овакву врсту комуникације, јер они нас очито стратешки проматрају као територију, а не као државу, дају себи за право које теме ће отварати и држе БиХ у једној врсти политичке и економске зависности о ономе шта Загреб хоће. Срби и Хрвати нису стока да их уводиш и изводиш, нити је БиХ стаја да се неко уводи и изводи. Откуд икоме идеја да један човјек прича у име хрватског народа. Откуд то да Додик представља српски народ? Питајте друге странке из Републике Српске да ли он има легитимитет - рекао је Комшић.

Сматра да је сусрет у Загребу ишчашена парадигма на коју се нажалост пристаје, те да власти у БиХ Београду и Загребу константно дају за право да се постављају као тутори.

- Загреб нема ништа с Изборним законом, мијешање је крајње неумјесно. Загребу је најбоље рећи да одбије мало од БиХ и приче о Изборном закону јер се ни ми њима не мијешамо у изборне законе. Ми себи не дајемо право да, рецимо, причамо о конститутивности Срба у Хрватској. Требају бити свјесни да нема тога у политичком Сарајеву ко ће пристати на оно што они траже - поручио је Комшић.