latinica  ћирилица
23/10/2020 |  16:03 ⇒ 16:25 | Аутор: РТРС

Особе са Дауновим синдром на Јахорини

Обиљежене су четири године рада социјалне рехабилитације за особе са Дауновим синдромом, коју спроводи Даун синдром центар Бањалука, на врху Јахорине у Олимп бару, управо одакле је све почело.
Особе са Дауновим синдромом на Јахорини -
Особе са Дауновим синдромом на Јахорини

Овом приликом приређена је макробиотичка радионица у којој су особе са Дауновим синдромом кухале и припремале макробиотичке специјалитете, а онлајн путем били су укључене особе са Дауновим синдромом из региона и земаља ЕУ. Онлајн су се укључили и познати глумци Бранка Катих, Никола Пејакових, Драган Бјелогрлих и Тарик Филиповић.

Заједнички пројекат УСЗ Даун синдром центар Бањалука, ОЦ Јахорина и хотела Вучко који се спроводи на Јахорини, један је велики антистигматски пројекат којим особе са Дауновим синдромом руше предрсуде и подижу ниво свијести у односу на њих.

Управо то је смисао социјалне рехабилитације који спроводи Даун синдром центар Бањалука, а којим се особама са Дауновим синдромом пружа могућност да искажу свој погенцијал.

Даун синдром центар је директору ОЦ Јахорина Дејану Љевнаићу упутио захвалницу за несебично залагање у побољшању живљења особа са Дауновим синдромом и њихових породица. Истакнуто је да је Љевнаић искрени пријатељ особа са Дауновим синдромом и доприноси да они буду друштвено видљиви.

Особље ОЦ Јахорина је по ко зна који пут особама са Дауновим синдромом показало да их прихвата као равноправне чланове друштва, да их поштује и уважава.

А особе са Дауновим синдромом су срећне, јер знају да их из ОЦ Јахорина са директором Љевнаићем воле управо онакве какви јесу, што им пружа задовољство.

Кухари из Даун синдром центра су припремили суши са сушеним тофуом и мисо супу, а њихове колеге конобари су ова јела  послужили гостима у Олимп бару.

Особе са Дауновим синдромом данас су послале поруку са врха Јахорине: "Од данас можете рачунати и на нас, јер и ми имамо потенцијал!"

Данас је на Јахорини виђена велика жива инклузија у којој су особе са Дауновим синдромом бриљирале, равноправно радећи  раме уз раме са колегама из ОЦ Јахорина.