latinica  ћирилица
23/10/2020 |  19:41 ⇒ 24/10/2020 | 07:50 | Аутор: СРНА

У недјељу почиње зимско рачунање времена

Љетно рачунање времена завршава се у недјељу, 25. октобра, у 3.00 часа ујутру, када казаљке на часовницима треба помјерити за један час уназад.
Будилник (Фото: Fotolia/BillionPhotos.com) -
Будилник (Фото: Fotolia/BillionPhotos.com)

Љетно рачунање времена почиње у посљедњој седмици марта, а завршава посљедње седмице октобра, на основу Закона о рачунању времена, саопштено је из Дирекције за мјере и драгоцјене метале при Министарству привреде Србије.

У сједишту Савјета ЕУ Срни је раније потврђено да је и даље на снази рок да ово тијело до 2021. године донесе одлуку о томе да ли се укида љетно и зимско рачунање времена.

- У овом тренутку нема нових приједлога нити дискусија унутар Савјета ЕУ, а њемачко предсједништво тренутно не планира да покреће ово питање до краја свог мандата - речено је Срни у прес-служби Савјета ЕУ.

Европски парламент је 2019. године усвојио приједлог Европске комисије о прекиду рачунања зимског и љетног времена до 2021. године, али коначну одлуку доноси Европски савјет.

У Бриселу наводе да Савјет још није заузео коначан став о овом питању.

Финско предсједништво ЕУ је у децембру 2019. године предложило метод за процјену ефекта дневног свјетла према три сценарија.

Сезонске промјене рачунања времена се, осим у Европи, тренутно врше у већини земаља Сјеверне и Средње Америке, као и у још неким земљама и областима у свијету.

Исланд, Русија и Бјелорусија се у ноћи 25. октобра неће вратити на зимско рачунање времена.