latinica  ћирилица
24/10/2020 |  15:33 ⇒ 20:00 | Аутор: РТС

Посланици разматрају Приједлог закона о министарствима

Скупштина Србије почела је расправу о Приједлогу закона о министарствима, чиме се стварају услови за формирање нове Владе Србије сљедеће седмице.
Скупштина Србије - Фото: РТРС
Скупштина СрбијеФото: РТРС

Према Приједлогу закона о министарствима, Владу Србије ће чинити 21 министарство, а три нова биће Министарство за бригу о породици и демографију, Министарство за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог, као и Министарство за бригу о селу.

Остају министарства финансија, привреде, пољопривреде, шумарства и водопривреде, заштите животне средине, грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, рударства и енергетике, трговине туризма и телекомуникација.

Остаће и министарство правде, затим државне управе и локалне самоуправе, МУП, министарство одбране, спољних послова, министарство за европске интеграције, као и министарства просвете, здравља, омладине и спорта, кулуре и информисања, рада запошљавања борачких и социјалних питања.

Приједлог закона о министарствима у скупштинску процедуру је упутило 167 посланика са листе "Александар Вучић – за нашу дјецу".

Мандатарка Ана Брнабић, према најави, свој кабинет и експозе у парламенту треба да представи у сриједу, 28. октобра, а састав нове владе биће познат послије сједнице Предсједништва СНС-а, која је заказана за 25. октобра.

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић најавио је да ће посланици данас гласати о именовању чланова РИK-а и именовању замјеника генералног секретара Скупштине.

Предложено је да замјеници генералног секретара Вељка Одаловића буду досадашњи генерални секретар Срђан Смиљанић и Бранко Маринковић.

О том одлукама, за разлику од Приједлога закона о министарствима, неће бити расправе у појединостима, тако да посланици могу о њима да се изјасне.

Дачић је посланицима рекао да је могуће да ће Скупштина радити и послије 18 часова.