latinica  ћирилица
05/11/2020 |  07:19 ⇒ 22:01 | Аутор: Агенције

Избори у САД - Пауза у бројању гласова у округу у Пенсилванији; Бајден води у Невади (ФОТО/ВИДЕО)

Бројање гласова на предсједничким изборима у САД још није завршено. Према електорским гласовима, Џо Бајден води са 253, док Трамп има 214, пише "Њујорк тајмс". За побједу је неопходно 270 електорских гласова. Међутим, побједник избора могао би, према најавама које стижу из изборних штабова, да буде одлучен на суду.

Избори су се показали неизвјеснијим него што је очекивано, а три државе, Висконсин, Мичиген и Пенсилванија могле би да буду кључне у одлуци ко ће бити побједник избора, али и Невада у којој ће бројање гласова бити настављено данас у 18 часова по средњеевропском времену.

20.14 - Пауза у бројању гласова у околини Питсбурга

Округ Алигејни у Пенсилванији, који обухвата Питсбург и околину, до петка послијеподне је обуставио бројање гласова пошто је савезни суд наложио да се "са стране" остави 29.000 гласачких листића, који су послани бирачима са погрешним информацијама.

Хиљаде гласача у округу Алигејни добило је неисправне гласачке листиће, који су затим замијењени.

19.53 - Неизвјесно у Џорџији, Невади и Пенсилванији

Према двије велике телевизијске мреже однос у електорским гласовима тренутно износи 253 - 213 у корист Џоа Бајдена.

Телевизија Фокс, која је иначе наклоњена Трампу, прогласила је побједу Бајдена у Аризони, па према њима он има 264 електорска гласа и фали му још само шест.

19.42 - Бајден благо повећао предност у Невади

Бајден је повећао предност у односу на Трампа у Невади на један одсто, јавио је Си-Ен-Ен, након што је пребројано 87 одсто гласова у тој америчкој држави.

18.24 - Привремено заустављено пребројавање гласова у Филаделфији

Пребројавање гласачких листића пристиглих поштом у Филаделфији је привремено заустављено, преноси МСНБЦ.

18.09 - "Потребно вријеме за резултате у Аризони"

Менаџерка кампање демократског кандидата Џоа Бајдена, Џен О'Мели Дилон, саопштила је да ће можда бити потребно вријеме да би се видјели потпуни резултати гласања у Аризони.

Она тврди да ће се смањити разлика између двојице кандидата у тој савезној држави, преноси Ројтерс.

О'Мели Дилон је додала да ће бити потребно времена, најмање до петка, да се виде јасни резултати из Аризоне.

17.51 - Трампов изборни штаб се жали на регуларност избора

Из Трамповог изборног штаба се жале на регуларност избора.

Поручили су да су у Невади гласали људи који немају пребивалиште у тој држави.

17.10 - Гувернер Џорџије о бројању гласова

Брзо је одлично, али више цијенимо тачност, изјавио је гувернер Џорџије Бред Рејфенсперџер.

- Тачност је камен темељац којем ће људи вјеровати када се ради о резултату избора - поручио је гувернер Џорџије

Он је додао да данас треба избројати још око 60.000 гласова.

16.30 - Трамп: Гласови пристигли након дана избора неће важити

Трамп је на Твитеру поручио да гласови пристигли након дана избора неће важити.

16.07 - Си-Ен-Ен: Колику предност имају кандидати у кључним државама?

Си-Ен-Ен је објавио колику предност кандидати имају у појединим државама.

15.52 - Када ћемо сазнати резултате из држава "у игри"?

Пенсилванија, Невада, Џорџија па можда и Аризона, још увијек су у игри одлучивања о сљедећем предсједнику Сједињених Америчких Држава.

Данас ћемо знати пуно више, а подаци о преосталим резултатима долазиће у таласима.

15.40 - Републиканци планирају да туже Неваду

Републиканска странка Неваде управо је потврдила да планирају поднијети тужбу у Невади, тврдећи да су око 10.000 гласова дали људи који више не живе у држави.

Невада је била једна од неколико држава која је слала поштанске листиће свакој одраслој особи која је регистрована.

Трамп је током своје кампање огорчен против одлуке система "универзалног гласања", тврдећи да ће то довести до преваре.

15.14 - Трамп и Бајден о пребројавању гласова

Доналд Трамп и Џо Бајден огласили су се на Твитеру.

Први се јавио Бајден који је написао да сваки глас треба бити пребројан.

Трамп је онда узвратио са "Зауставите бројање!".

14.40 - Трампове присталице у Детроиту и Фениксу траже заустављање бројања гласова

Десетине гневних присталица предсједника САД Доналда Трампа окупиле су се у центрима за пребројавање гласова у Мичигену и Аризони.

Присталице Трампа сканидирале су у Детриоту: "Зауставите пребројавање!", док су Фениксу захтевале да се "заустави крађа".

Протести су услиједили пошто је Трамп рекао да постоје велики проблеми са гласањем и пребројавањем гласачких листића, посебно са гласовима путем поште, па су републиканци поднијели тужбе у више савезних држава.

13.50 - Демонстранти упали у изборни центар, за њима и полицајци

Присталице актуелног америчког предсједника Доналда Трампа окупиле су се у једној од "кључних" држава Аризони како би изразили протест због постизборних дешавања у тој савезној држави. Како преносе медији, у једном тренутку демонстранти су упали у изборни центар за бројање гласова, али су га касније напустили.

На друштвеним мрежама објављен је и снимак на којем се види како припадници полиције у пуној опреми пролазе кроз просторије изборног центра.

12.50 - Ле Дријан: Неопходан развој нових односа

Неопходно је да послије америчких предсједничких избора САД и ЕУ развију нови трансатлантски однос, без обзира на то ко побједи, рекао је данас француски министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан.

Ле Дријан је упозорио "да неће бити повратка на претходне ситуације, на добра стара времена трансатлантских односа"

- Мораћемо да изградимо нови трансатлантски однос, који ће бити и ново партнерство - изјавио је Ле Дријан, наводећи да ће Француска радити са  изабраном особом и новом америчком администрацијом без обзира на то шта се догоди.

12.00 - Хамнeи: Избори су реалност америчке демократије

Ирански врховни лидер ајатолах Али Хамнеи подсмијевао се данас завршетку изборног дана у САД, наводећи да је гласање указало на реалност америчке демократије.

- Какав је то спектакл. Неко је рекао да су ови избори у САД најиспуњенији преварама. Ко је то рекао, па актуелни предсједник Доналд Трамп. Његов противкандидат Џозеф Бајден тврди да Трамп намјерава да намјести изборе и тако изгледају избори и демократија у САД - нагласио је Хамнеи.

9.50 - Смањена предност Бајдена у Аризони

Предност демократског кандидата Џоа Бајдена над америчким предсjедником Доналдом Трампом у Аризони се смањује, јавља Си-Ен-Ен. Највећи округ у Аризони, Марикопа Каунти, објавио је нове резултате, према којима Бајден има 912.585 гласова, а Трамп 838.071. Претходно је Бајден био у предности од нешто више од 85.000 глаова.

У том округу, пребројавање гласова је прекинуто након што су званичници било принуђени да затворе канцеларију у Фениксу, због протеста Трампових присталица.

9.05 - Трамп разматра правну борбу и у Аризони и Невади

Изборни штаб републиканског кандидата Доналда Трампа размишља о законској акцији у Аризони и Невади, гдје се гласови и даље броје, рекли су два извора за Си-Ен-Ен.

САД: Протести у више градова (Фото:AP Photo / Marcio Jose Sanchez)

У обје државе пребројано је 86 одсто гласова, а демократски кандидат Џозеф Бајден је у благој предности.

8.25 - Протести испред изборног центра у Фениксу

Маса присталица актуелног предсједника Доналда Трампа, од којих су неки наоружани кратким и дугим цијевима, окупило се испред изборног центра у Фениксу у држави Аризона након гласина да гласови за њега на изборима намјерно игнорисани. Уз повике "прекините крађу" и "убројте мој глас", углавном маскирани демонстранти стајали су испред центра у Фениксу.

Поједини медији јавили су да је кандидат Демократске странке Џозеф Бајден побиједио у Аризони, али Трампов штаб тврди да још ништа није готово.

7.50 - Бајден покренуо страницу за пренос власти

Кандидат Демократске странке на предсједничким изборима у САД Џозеф Бајден покренуо је интернет страницу за пренос власти.

7.40 - Хапшења у Портланду и Њујорку

Америчка полиција је у Портланду у држави Орегон извршила више десетина хапшења, а заплијењена је пиротехничка опрема, маљеви и пушка након што је гувернер Кејт Браун активирала Националну гарду због насиља покренутог непосредно након затварања биралишта.

07.30 - Минимална предност Трампа у Пенсилванији и Џорџији

На основу 95 одсто пребројаних гласова у Џорџији, за Трампа је гласало 49,7 одсто бирача, а за Бајдена 49,1 одсто, показују истраживања института "Едисон", преноси Ројтерс.

Према истраживању тог института, у Пенсилванији, на основу 89 процената пребројених гласова, Трамп води са 50,7 одсто, према 48,1 колико има Бајден.

-------------------------------------

Трамп је на Твитеру навео да се напорно ради да нестане 500.000 гласова предности у Пенсилванији, али и другим државама.

У међувремену, Бајден је побиједио у Висконсину и на тај начин освојио још 10 електорских гласова у трци за предсједника, јавља агенција АП.

Трамп је прогласио побједу у Пенсилванији, иако је остало да се броји још око три милиона гласачких листића, а Трампов изборни штаб поднио тужбе у Мичигену и Пенсилванији за заустављање бројања гласова.