latinica  ћирилица
11/11/2020 |  09:48 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Појачан инспекцијски надзор у вечерњим часовима и викендом

Вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске Драгутин Шкребић изјавио је за Срну да је због погоршања епидемиолошке ситуације у вези са вирусом корона рад инспектора организован у смјенама, те поред доласка у току редовног радног времена, привредни субјекти могу очекивати посјету инспектора и у вечерњим часовима и викендом.
Инспекцијска контрола - Фото: РТРС
Инспекцијска контролаФото: РТРС

Шкребић је нагласио да су за потребе појачаног надзора ангажовани и републички инспектори из свих 13 инспекцијских сектора, као и инспектори јединица локалне самоуправе.

- У оквиру редовних инспекцијских контрола које се извршавају на дневном нивоу у примарним областима инспекцијског надзора, сви инспектори као додатну провјеру врше и контролу придржавања заштитних мјера коришћења личне заштитне опреме, поштивања физичке дистанце, организације радног простора и провођења мјера дезинфекције код контролисаног субјекта - истакао је Шкребић.

Он је додао да поред редовних контрола, инспектори врше и ванредне контроле и акције у вечерњим часовима, гдје је акценат примарно усмјерен на објекте за које је специфична већа флуктуација грађана, због чега они представљају већи ризик од ширења вируса корона у заједници.

Шкребић је истакао да су на основу овлаштења датих Законом о заштити становништва од заразних болести, а у складу са Закључком о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, за контролу поштивања превентивних мјера ангажовани сви републички инспектори, из свих инспекцијских сектора, као и инспектори јединица локалне самоуправе.

- У складу са одредбама Закона о инспекцијама у Републици Српској, инспектори излазе на терен и врше инспекцијску контролу у којој се констатује затечено чињенично стање. Привредни субјекти, у зависности од дјелатности коју обављају, свој рад треба да организују у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске, а инспектори контролишу да ли се препоруке проводе, као и да ли се привредни субјекти придржавају осталих обавеза утврђених Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације - појаснио је Шкребић.

У случају утврђених неправилности, у зависности од тежине прекршаја, нагласио је он, инспектори изричу санкције у виду новчаних казни или мјере привремене забране рада.

Он је нагласио да је Законом о заштити становништва од заразних болести прописано да је надлежни инспектор овлашћен да налаже правним лицима и предузетницима у области трговине, угоститељства и пружања других услуга провођење заштитних мјера, те уколико грађани имају сазнања да одређени привредни субјекти крше епидемиолошке мјере, информације о томе могу доставити инспекцији у јединици локалне самоуправе или републичкој инспекцији на мејл адресу или број телефона који су објављени на интернет страници Инспектората Републике Српске.

Уколико је ријеч о физичким лицима за која постоји сумња да крше заштитне мјере, Шкребић је додао да надзор врши комунална полиција и Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

- У зависности од садржаја пријаве, резултата раније извршених контрола код субјекта који је предмет пријаве и историје његовог поштивања закона, врши се процјена ризика, те се у складу са расположивим кадровским капацитетима, предметни субјекат уврштава у план редовних контрола или се због хитности инспектор упућује у ванредну контролу у најкраћем могућем времену - рекао је вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске Драгутин Шкребић.