latinica  ћирилица
14/11/2020 |  08:36 ⇒ 08:44 | Аутор: СРНА

Неће доћи до поновне рестрикције граничних прелаза

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић увјерен је да и у "овом новом локдауну" неће доћи до поновне рестрикције граничних прелаза, да ће службе на њима радити 24 часа, а у супротном би успорен увоз бонитетно поузданих компанија БиХ значио мањак њихових прихода и повећање трошкова.
Гранични прелаз Градишка - Фото: РТРС
Гранични прелаз ГрадишкаФото: РТРС

На састанку са представницима ових компанија на Влашићу, у оквиру пројекта "Поузданост 2020", Вуковић је подсјетио да су увоз и извоз БиХ у вријеме пандемије вируса корона били успорени, али не и заустављени.

- Спорост је произашла из тога што је неко од надлежних у власти одредио да имамо само три гранична прелаза за увоз. Боримо се да и у овом неком новом локдауну не дође до поновне рестрикције граничних прелаза - истакао је Вуковић.

Лазо Шиник, секретар у сектору шумарства и прераде дрвета Привредне коморе Републике Српске која је партнер пројекта, говорио је о томе како су се фирме ове гране привреде прилагодиле новонасталој ситуацији изазваној вирусом корона.

Према његовим ријечима, најтеже је било у априлу, када су поједине производње имале пад већи од 80 одсто.

- Сада смо ушли у период нормализовања ситуације. Очекујемо да ће резултати ове године бити приближни оним од прошле, а то ће бити врло добар резултат у оваквим околностима. Надамо се бољој стопи раста у 2021. години - нагласио је Шиник.

Синиша Андрић, представник компаније Ланако која запошљава 340 радника, рекао је да је ова фирма једно од својих рјешења имплементирала у Нигерији, што јој је био први интерконтинентални посао.

- У посљедњих пет година имали смо више од 200 милиона КМ прихода и сваке године три милиона КМ улажемо у развој сопствених ресурса. За сва наша рјешења и производе, нудимо подршку 24 часа седмично. У периоду корона кризе задржали смо све раднике и запослили нових 25 - нагласио је Андрић.

Енвер Хоџић, власник бањалучке компаније Арке 2000, која више од 70 одсто својих производа извози у ЕУ, рекао је да је на почетку пандемије било мукотрпно радити, јер се у земљама Е не познаје термин кашњење због вируса корона.

На састанку је истакнуто да је сектор туризма у БиХ био први погођен кризом насталом због пандемије ковида 19, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Директор хотела Бланка, Амир Шибић рекао је да је овај хотел на Влашићу био међу ријетким који је успио искористити природне потенцијале, те спустио цијене и омогућио домаћим туристима нове садржаје у новонасталој ситуацији.

Према његовим ријечима, хотел је имао пад прихода већи од 70 одсто, али није отпуштао раднике.

- Надам се да у предстојећој зимској сезони неће бити "закључавања". Са туристичком заједницом Средњобосанског кантона предузимамо мјере да будемо "корона фри" дестинација. У наредној години планирамо поставити лифт четверосјед, како би се понуда на Влашићу комплетирала - најавио је Шибић.

Пројекат "Поузданост 2020" проводе Пословне новине и компанија ЛРЦ, у партнерству са Спољнотрговинском комором БиХ, а у оквиру њега се седмично одржавају састанци компанија са високо бонитетном оцјеном.

Ради се о фирмама које су солвентне, редовне платише и које могу рачунати једне на друге.

Бонитетно поузданих компанија има око 16 одсто у БиХ, а кроз седмичне састанке омогућено им је да размјене искуства и контакте, склапају послове, те усвоје добре праксе како најбоље пребродити кризу изазвану пандемијом вируса корона.