latinica  ћирилица
20/11/2020 |  18:50 ⇒ 21/11/2020 | 07:58 | Аутор: РТРС

Српска жали за патријархом (ВИДЕО)

Поглавар Српске православне цркве, патријарх српски Иринеј, преминуо је у 91. години. Патријарх Иринеј преминуо је јутрос у 07.07 часова у Војној ковид болници Kарабурма у Београду, у коју је примљен 4. новембра након што је током редовног тестирања потврђено присуство вируса корона.
Патријарх Иринеј - Фото: РТРС
Патријарх ИринејФото: РТРС

Патријарх Иринеј биће сахрањен у недјељу у крипти Храма Светог Саве.

У Републици Српској и Србији проглашена је тродневна жалост.

Поводом смрти патријарха, саучешће Синоду СПЦ, свештенству, монаштву и вјерницима Српске православне цркве упутили су званичници Српске, Србије и региона.

Све поруке своде се на једну - патријарх Иринеј оставио је дубок траг у српском народу и Цркви. Његов одлазак велики је губитак за све, посебно за Републику Српску и народ о којем је искрено бринуо.

Патријарх Иринеј и у тешким и изазовним временима показивао је пут мира, правде и мудрости. Био је чест и радо виђен гост у Републици Српској, увијек уз свој народ, са којим је дијелио срећне и тешке тренутке. Његов одлазак губитак је за српски народ и хришћански свијет, навела је у телеграму саучешћа предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Са дубоким жаљењем и тугом примила сам вијест о смрти Његове светости патријарха српског Иринеја. Одлазак Његове светости представља огроман губитак и жалост за Српску православну цркву, српски народ, али и за цијели хришћански свијет - истакла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик навео је у телеграму саучешћа да се Његова светост патријарх Иринеј преселио у вјечност одакле ће и даље својим молитвама пазити на свој народ.

- Његовим одласком наша Црква је изгубила великог молитвеника и истинског пастира свог народа, а ми у Републици Српској и великог пријатеља, који је са нама дијелио добро и зло од како је ступио на патријаршијски трон - навео је Додик.

Влада Републике Срспке прогласила је тродневну жалост. Заставе на институцијама Српске биће спуштене на пола копља, 20, 21. и 22. новембра. Премијер Радован Вишковић рекао је да је патријарх Иринеј добротом и смиреношћу пропагирао мир.

- Велики губитак за Цркву, српски народ у цијелини. Познавајући лично господина Иринеја , знам да је својом смиреношћу, добротом плијенио и да је цијело вријеме пропагирао мир, напредак и што бољи живот - нагласио је Вишковић.

Губитак духовног оца Срба уноси тугу у срца свих православних вјерника рекао је предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић. Навео је да је патријарх Иринеј бринуо о Републици Српској и њеном народу.

- Патријарх је био везан за наше просторе у Републици Српској и БиХ, био је наклоњен овдје у свим ситуацијама српском народу - рекао је Чубриловић.

У телеграму саучешћа директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић истакао је да ће патријархов благи лик и мудре јеванђељске поуке остати посебно урезани у срцима вјерујућег народа Републике Српске коју је искрено волио и често посјећивао. Телеграме саучешћа упутили су и бројни представници институција и челници политичких партија из Српске.

Повезане вијести:

Преминуо патријарх српски Иринеј

Тродневна жалост у Србији и Српској

СПЦ: Патријарх се упокојио јутрос

Најважније поруке блаженопочившег патријарха

Додик: Смрћу патријарха Иринеја изгубили смо истинског пастира

Цвијановић: Одлазак његове светости - губитак за српски народ и хришћански свијет

Вишковић: Српска ће вјечно памтити доброчинства и пажњу патријарха Иринеја

Чубриловић: Патријарх Иринеј искрено и предано служио Богу, Цркви и народу

ИЗ ЧАСА У ЧАС: Преминуо патријарх Иринеј; Сахрана у недјељу у Храму Светог Саве

Патријарх Иринеј: Република Српска је српска држава

Сузе патријарха Иринеја - Први и посљедњи пут плакао је на Космету

Сахрана патријарха у недјељу; У 09.00 света литургија

У Српској тродневна жалост

У недјељу Дан жалости у Брчком

Тродневна жалост у Дрвару, Гламочу и Босанском Грахову