latinica  ћирилица
26/11/2020 |  17:02 ⇒ 17:02 | Аутор: СРНА

Савић: Да ли ће Инцко да хапси 100.000 Срба?

Политиколог из Бањалука Војислав Савић сматра да не постоји могућност да високи представник у БиХ Валентин Инцко на територији Републике Српске спроведе евентуалну одлуку о наметању закона о забрани негирања геноцида и да би такав потез био штетан по њега.
Војислав Савић (фото: Facebook / Војислав Савић) -
Војислав Савић (фото: Facebook / Војислав Савић)

- Шта би се десило да грађани Републике Српске изађу на улице? Хоће ли да ухапси 100.000 људи? Тако нешто није реално и Инцко то зна - рекао је Савић.

Уколико Инцко буде покушао да наметне, не само овај, него било који други закон или одлуку, каже Савић, то ће бити "хитац који ће му се вратити".

- Закон о забрани негирања геноцида мора бити усвојен путем договора сва три народа, без фаворизовања само једне стране, онако како је предвиђено и медијски представљено - рекао је Савић за "Спутњик".

Истиче да руководство Републике Српске према високом представнику наступа артикулисано, те да би највећи губитник заоштравања ситуације био управо високи представник јер, када нека ствар није изведена до краја, највише губи онај ко је ствар покренуо.

- Функција високог представника у БиХ је превазиђена. Непосредно послије рата док је војно присуство међународне заједнице било веће и док су околности у БиХ и свијету биле другачије, високи представник је могао да намеће и врши правно насиље над српским политичким представницима и над Српском. Међутим, околности су се промијениле - истиче Савић.

Навео је да су промјењене околности довеле до промјене односа Републике Српске према међународним представницима, али да се промијенио и однос снага у самој БиХ.

- Најважнија околност која нас се тиче, а која се промијенила јесте стање у свијету. Позиције међу државама су другачије, бројни други проблеми су искрсли. Ми више нисмо толико у фокусу међународних актера да би се неко интензивно бавио нама и да би прекрајао БиХ онако како некоме другом одговара - рекао је Савић.

Он додаје да су неколико различитих процеса, који су се таложили, довели до тога да је данас позиција високог представника више "једна политичка икебана која не служи ничему".

- Када се скине маска са начина на који високи представници представљају стање у БиХ, остаје талог нагомиланих међунационалних и међуентитетских проблема, као и неповјерење, чак и унутар самог ентитета Федерација БиХ - рекао је Савић.

Историчар Чедомир Антић оцјењује да је од функције високог представника у БиХ остала "празна љуштура", оцијенивши да је добро што је Република Српска током протеклих двадесет година сазрела.

Навео је да је Инцко много пута показао да не воли српски народ и да га правда не занима.

- Толика је та мржња, толико је то ниподаштавање српског народа и његових изабраних представника да ми се некада чини да та мржња људе као што је Инцко онеспособљава. Они помишљају да смо сви ми малоумни. А не можемо баш сви бити малоумни - рекао је Антић за "Спутњик".

Према његовим ријечима, било би поштеније да велике силе које наводно бране БиХ помисле шта је праведно да учине.

- Не видим да Инцко може да наступи на исти начин као што је наступао Педи Ешдаун или Волфганг Петрич. Не мислим да ће доћи до сукоба, али је проблем што ће БиХ, док год је овакав однос снага у свијету остати разваљена држава - сматра Антић.