latinica  ћирилица
01/12/2020 |  19:19 ⇒ 02/12/2020 | 07:22 | Аутор: РТРС

Додик у Мостару позвао Србе да гласају за српску листу (ФОТО/ВИДЕО)

СНСД и ХДЗ БиХ дуги низ година имају висок степен усаглашености о бројним питањима важним за БиХ поручено је из Мостара гдје су се састале делегације ове двије странке предвођење њеним лидерима Милорадом Додиком и Драганом Човићем. Лидери странака су оцијенили да су обје странке оствариле добре резултате на локалним изборима, а Додик да од предстојећих у Мостару очекује да Срби подрже заједничку листу "Остајте овдје - Заједно за наш Мостар" и напокон добију аутентичне представнике у Градском вијећу.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

СНСД и ХДЗ БиХ већ десет година заједно спроводе бројне активности важне за БиХ и њен европски пут, поручили из Мостара лидери ових странака. Теме састанка биле су рад Савјета министара и усвајању буџета институција БиХ за наредну годину, али и резултати локалних избора у БиХ. Додик је оцијенио да су ове двије странке на локалним изборима задржале примат најважнијих партија у своме народу.

- Након ових избора усмјерени смо на Мостар. Важно је да се избори у Мостару одрже у фер и поштеним условима и да људи гласају - рекао је Додик.

Истакао је да је СНСД сачинио заједничку листу и да има амбицију да буде "видљив" у Мостару.

Коментаришући улогу високог представника у БиХ Валентина Инцка, Додик је поручио да је о Инцку већ рекао све што је имао и да је назив на плочи Универзитета на Палама питање те институције.

- Више је направио зла него користи. Можда је на почетку било користи, али су направили касније концепт супротан Дејтону. БиХ се може једино градити на конститутивности три народа - поручио је Додик.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да је дошло вријеме да се трансформише канцеларија високог представника у БиХ.

Додик је нагласио да Савјет за спровођење мира у БиХ само сједи и разматра ствари које се њих тичу и да већ годинама не чита њихов комунике, нагласивши да је ПИК страно тијело у политичком систему БиХ.

- Одавно су престали да управљају земљом како су научили и више нема страног центра који може да претендује да буде послушан - рекао је Додик, нагласивши да је ПИК страно тијело у политичком систему БиХ.

Након састанка са ХДЗ БиХ, делегација СНСД се састала са кандидатима заједничке листе "Остајте овдје - Заједно за наш Мостар.

Додик у Мостару (Фото: РТРС)

Додик је нагласио да је српски народ у Мостару девастиран и изопштен из политичких токова, те да је гласање за заједничку листу шанса за повратак како би у Градском вијећу Срби коначно имали своје аутентичне представнике.

- Српски народ има значајну историју и претрпио је велико страдање у прошлом рату у долини Неретве. Храбрим људима, који су овдје остали или су се вратили и имају жељу да ту остану и шире наш идентитет, потребна је подршка сваког човјека српске националности који има право гласа - нагласио је Додик.

Носилац заједничке листе Велибор Миливојевић је истакао да ова листа има апсолутну подршку СНСД-а, а једина очекивања су да Срби у Мостару остану јединствени.

Миливојевић очекује од избора да коначно у Градском вијећу имају и одборнике који ће моћи да проговоре о проблемима српске заједнице.

- Очекујемо да ћемо моћи да се изборимо за равноправност Срба у Мостару. Када се изборимо за равноправност народа и језика, онда можемо да се посветимо свему што Мостар заслужује - додао је Миливојевић.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио је и повратничку породицу Душка Шаговновића у мјесту Жељуша, код Мостара, гдје је уручио поклоне за троје дјеце и поручио да ће Република Српска и даље помагати повратнике у долини Неретве.

Милорад Додик посјетио је данас повратничку породицу Душка Шаговновића (Фото: Срна)