latinica  ћирилица
28/12/2020 |  13:38 | Аутор: СРНА

Пашалић: Нема потребе за протестом

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске урадило је све што је до њега да релаксира ситуацију са тржишним вишковима и нема потребе за протестима пољоприовредних произвођача, посебно у ситуацији када треба испоштовати све препоручене епидемиолошке мјере, изјавио је данас Срни ресорни министар Борис Пашалић.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

- Нико не може да спријечи пољопривреднике да протестују, то је њихово право, а исто тако сматрам да се спорна питања не рјешавају протестима, него разговором. Ми смо два пута реаговали ове године када је у питању интервентни откуп, прољетос и јесенас и укупно смо издвојили за те намјене седам милиона КМ - навео је Пашалић.

Он је нагласио да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и даље бити на услузи пољопривредним произвођачима и реаговати уколико буде потребе.

Пашалић је подсјетио да је од те издвојене суме за откуп, пет милиона КМ било за откуп меса, а два милиона КМ за откуп поврћа и нагласио да су те мјере дале резултат јер у Српској нема тржишних вишкова када је ријеч о месу.

- Сви они који тврде супротно нису у праву јер смо добили информације са терена да нема вишкова, али постоји пад цијене. Тај пад цијене није типичан за Српску, већ је глобални проблем и то произвођачи морају да схвате - истакао је Пашалић.

Према његовим ријечима, цијене меса биле су и ниже, па је цијена утовљене свиње 2005. године била 1,70 КМ по килограму живе ваге, а данас је 2,20 КМ.

Пашалић је додао да садашњи ниво цијена "није нека најнижа тачка када су цијене достигле свој минимум".

Он је нагласио да државе не могу затварати границе "када им се то прохтије" јер постоје међународни уговори потписани са земљама ЕУ и Цефта, као и одређени трговински споразуми "и не постоји аргументација за затварање граница јер нема тржишних вишкова".

Пашалић је додао да је преседан у томе било самопроглашено Косово, које је увело таксе и затварање границе прије неколико година "као потез под благословом оних који су ту квазидржаву и формирали" и да се то не може узети као примјер.

Он је за најаве присуства удружења из Федерације БиХ рекао да не разумије зашто ће присуствовати протестима који подразумијевају окупљање и блокаду границе у Градишци и код Бијељине јер има и таквих граничних прелаза у Изачићу и Орашју.

Пашалић је подсјетио да је у петак, 25. децембра, имао разговор са удружењима пољопривредника.

Он је рекао да је било и позитивних коментара у смислу реализације мјера, као и негативних, али да је то уобичајено у разговору.

Пашалић је навео да је представнике удружења тада упознао о висини аграрног буџета од 75 милиона КМ, као и да ће се наставити и у наредном периоду добра динамика исплате подстицаја.

Пољопривредни произвођачи Семберије данас су тракторима стигли од Агротржног центра у Бијељини до терминала предузећа "Перић" на магистралном путу Бијељина-Дворови, гдје протестују због увоза пољопривредних производа, захтијевајући да се заштити домаћа производња.