latinica  ћирилица
07/01/2021 |  07:45 ⇒ 09:05 | Аутор: РТРС

Званичници Српске честитали Божић

Званичници Републике Српске честитали најрадоснији празник, Божић.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Предсједницa Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је Божић свим православним вјерницима који празнују према јулијанском календару, са жељом да овај најрадоснији хришћански празник, у духу обичаја и вјерске традиције, у домове унесе радост, љубав, духовни мир, наду у напредак и боље сутра.

- Рођење Исуса Христа нас окупља, зближава и подсјећа на истинске људске, породичне вриједности, а вријеме које је иза нас, са пуно изазова, још једном је показало колико су нам важни здравље, снага заједништва и хуманости - навела је Цвијановићева у божићној честитки Светом архијерејском синоду Српске православне цркве, митрополитима, епископима, свештенству, монаштву и цјелокупном православном народу српском.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је божићну честитку и изразио наду да ће празник Христовог рођења означити крај пошасти која је свијет пратила у протеклој години и наговијестити нормализацију живота.
 
Вишковић је у име Владе Републике Српске, и у своје, наступајући Божић честитао Његовом високопреосвештенству митрополиту дабробосанском Хризостому, архијерејима Српске православне цркве, свештенству, монаштву, православном народу српском, као и свим православним вјерницима који поштују јулијански календар.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је Божић православним вјерницима који празнују према јулијанском календару, те пожелио да 2021. година буде знатно свјетлија и успјешнија од претходне.

Чубриловић је, у честитки Његовом високопреосвештенству митрополиту дабробосанском и мјестобљуститељу патријаршког трона Хризостому, свим архијерејима Српске православне цркве, свештенству, монаштву и цјелокупном православном народу српском, упутио срдачне честитке и пожелио мир, здравље и срећну, Богом благословену прославу, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је митрополитима, епископима, свештенству и монаштву Српске правславне цркве и свим вјерницима православне вјероисповијести Божић, истакавши да симболика ових великих празника треба да буде путоказ свима у тешким временима препуним искушења и изазова.
 
- Желим да вам ови празници донесе снагу да се изборите са свим изазовима са којима се сусрећемо, посебно у вријеме пандемије вируса корона која хара свијетом и односи бројне животе, те да празничне дане проводете у кругу својих најдражих окружени љубављу, топлином и радошћу - истакао је Додик.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија честитао је Божић Његовом високопреосвештенству митрополиту дабробосанском Хризостому, који предсједава Светим архијерејским синодом Српске православне цркве, те епископима, свештенству и свим вјерницима који овај празник славе према јулијанском календару.

- У име Савјета министара и у своје име, Вама, епископима, свештенству и православним вјерницима упућујем искрене честитке поводом великог хришћанског празника Божића - навео је Тегелтија.