latinica  ћирилица
16/01/2021 |  15:15 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Вишковић: Институције Српске никада неће одустати од борбе за истину и правду

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Скеланима, гдје је присуствовао парастосу за 305 убијених цивила и војника, да за те жртве нико није одговарао и да институције Српске никада неће одустати од борбе за истину и правду.
Радован Вишковић у Скеланима - Фото: СРНА
Радован Вишковић у СкеланимаФото: СРНА

Вишковић је поручио да правда мора бити иста за све, јер, уколико није, онда то није правда, што показују досадашње судске пресуде о суђењима за почињене ратне злочине.

- Овдје у Скелнима је 16. јанура 1993 година животом платило 65 мјештана само зато што су Срби, а 30 их је заробљено и многи нису преживјели у сребреничким казаматима - подсјетио је Вишковић.

Он је навео да је једини излаз српском становништву да се спаси сигурне смрти био мост према Бајиној Башти који су муслиманске снаге држале под снајперском ватром.

- Многи који су успјели да се домогну моста били су убијани на мосту или у таласима ледене Дрине - истакао је Вишковић, те подсјетио да је најмлађа жртва био дјечак Александар Димитријевић, а најстарији старац од 80 година.

Према Вишковићевим ријечима, више од половине убијених били су цивили који су ту живјели и убијени су на својој очевини и дједовини.

- Муслиманске снаге су су одлучиле да униште Србе на простору Бирча и Подриња како би поставили границу на ријеци Дрини са Србијом. Наше данашње окупљање послије 28 година је доказ да у томе нису успјели - констатовао је Вишковић.

Он је нагласио да Дрина није никаква граница, јер Срби живе и са једне и са друге стране ријеке, те да је тако било и трајаће вијековима.

- Ми никада нисмо били народ који је желио нанијети подлост неком другом, ми смо само бранили своју земљу, свој народ, своју кућу и своју и породицу и има ли ишта светије од тога - нагласио је Вишковић.

Он је истакао да институције Републике Српске никада неће престати да бране, штите и развијају Српску.

Вишковић је поручио да људи чија су имена уклесана на спомен-обиљежју никада неће бити заборављени и све док постоје институције Републике Српске овдје ће се окупљати и одавати почаст тим жртвама зато што су својим животима створили и одбранили Републику Српску и оставили је данашњим покољењима да је даље јачају и бране.

- Република Српска је вјечна и слава и хвала жртвама за њихов допринос ставарању Републике Српске - поручио је Вишковић.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића, су у на данашњи дан 1993. године у зору упале у српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско.

Јасна намјера је била да изврше етничко чишћење и потпуно затру трагове српског живота и постојања на овом простору, што потврђује скрнављење српских гробаља - уништавање крстова и надгробних споменика.

Тог дана убијено је чак 69 становника овог краја, а двије трећине настрадалих били су цивили, међу којима неколико дјеце и 15 жена. Рањено је 165 мјештана.

Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо још се воде као нестали.