latinica  ћирилица
25/01/2021 |  15:16 ⇒ 20:02 | Аутор: СРНА

Лукач: Полиција прошле године пронашла 17.000 миграната у Српској (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да су полицијски службеници током прошле године на територији Српске пронашли и ставили под контролу више од 17.000 миграната.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

У истом периоду, тврди Лукач, мигранти су у Српској починили само 12 кривичних дјела, што говори о томе да је Полиција Републике Српске по овом питању свој посао радила веома добро.

- Можемо да констатујемо да се тај број кривичних дјела у Федерацији БиХ често деси у току једне седмице - рекао је Лукач у Бањалуци.

Лукач је подсјетио да је у 2019. години полиција на територији Српске пронашла око 5.000 миграната, што значи да је број миграната у прошлој години статистички гледано за 250 одсто већи.

- Самим тим, видљиво је да је Полиција Републике Српске преданим радом на терену успјела да сачува безбједност у Републици Српској - истакао је Лукач.

Он је нагласио да мигранти и даље долазе у Српску, те да их се свакодневно затиче по 10, 20, а некад и више.

- Свакако да се одлука Владе да нема кампова и прихватних центара на територији Српске показала добром, јер ми немамо ни могућност ни ресурсе да правимо кампове, да бринемо о мигрантима и да у таквим околностима гарантујемо безбједност нашим грађанима - поручио је Лукач.

Министар унутрашњих послова Српске је додао да ниједна локална заједница не жели у својој близини такве кампове.

- С друге стране, морамо бити отворени и рећи да ови мигранти не долазе на територију Српске да би остали у Српској или у БиХ, већ желе да иду у Европу. Због тога није поштено да се затворе границе Европе и да се каже да мигранти треба овдје да остану - напоменуо је Лукач.

Лукач је навео да се тиме нарушавају конвенције о људским правима и слободама, јер се мигрантима не дозвољава кретање.

- Немамо право да их затворимо у кампове, оградимо жицом и да нико не зна колико ће то да траје. Њихово незадовољство често кулминира међусобним сукобима, паљењем кампова, насилничким понашањем које смо имали прилику да видимо у кампу `Липа` и "Блажуј". Такве ситуације Републици Српској нису потребне - сматра Лукач.

Он је додао да мигрантску кризу не може ријешити сам МУП Републике Српске, нити сама БиХ, јер је то питање за цијелу Европу.

- МУП на својој територији предузима све што је потребно да би ситуацију држао под контролом. Остаје нам унутрашња борба да не дозволимо да угрожавају наше грађане на било који начин - додао је Лукач.

Лукач је навео да је немогуће заштитити 650 километара граница са Србијом и Црном Гором од уласка миграната, те да извођење Оружаних снага БиХ на границе није добра опција, јер се то може посматрати на потпуно други начин.

Лукач је нагласио да се са нивоа заједничких органа мора много више урадити по овом питању, те да мора постојати стратегија поступања према мигрантима.

Он је поновио да БиХ не може бити никакав паркинг за мигранте, да се не могу затворити границе око БиХ и спријечити њихов одлазак из БиХ.

- Ми морамо почети да враћамо мигранте који овдје нису дошли из ратом захваћених земаља. Већ сада видимо да их најмање долази из Сирије, Авганистана, Ирака које су имале ратна дејства, те да их већина долази из земаља која нису у рату - рекао је Лукач.

Лукач је навео да је тешко дати прецизан податак колико је миграната тренутно на територији БиХ, али да их је више од 6.000 - 7.000.

Повезане вијести:

Смањен број кривичних дјела, биће настављено опремање полиције