latinica  ћирилица
27/01/2021 |  08:19 ⇒ 09:14 | Аутор: СРНА

Споменик Стефану Немањи данас ће бити откривен

Споменик родоначелнику српске средњовјековне државе Стефану Немањи данас ће бити свечано откривен на Савском тргу у Београду.
Споменик Стефану Немањи (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Споменик Стефану Немањи (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Предсједник Србије Александар Вучић присуствоваће данас свечаном откривању које је планирано за 20.00 часова, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Овај споменик израдио је у бронзи чувени руски скулптор Александар Рукавишњиков.

Висок је 23,5 метара изнад и пет метара испод земље и тежак око 80 тона, а постамент, осим што има расвјету, представља својеврстан музеј на отвореном.

Монтирање је почело у августу прошле године, а у овом послу учествовало је око десет руских мајстора под надзором Олега Ласкарева, уз домаће мајсторе.

Посебну симболику има то што Стефан Немања у руци држи мач, умјесто крста, како је првобитно било планирано, зато што је српску државу стварао мачем.

Око жезла споменика монтирани су фрагменти византијског шлема са чије су унутрашње стране мозаици који представљају дијелове из живота Стефана Немање.

Плато око споменика поплочан је каменим коцкама старим више од 100 година, које су пронађене током радова у непосредној близини Савског трга.