latinica  ћирилица
01/02/2021 |  18:01 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Прве вакцине стижу у Српску; Намијењене здравственим радницима (ВИДЕО)

Првих 2.000 доза руске вакцине за 1.000 људи у Српској, стигло је на сарајевски аеродром.

Након тога биће упућене Агенцији за лијекове, гдје је неопходно одрадити контролу квалитета ове серије вакцина које су дошле путем интервентног увоза.

Републички штаб за ванредне ситуације Републике Српске одобрио је 15 милиона марака за набавку руске вакцине, 400.000 доза за 200.000 људи.

Обезбијеђена су и средства за хладни ланац складиштења вакцина и за набавку потрошног материјала за вакцинисање.

Руске вакцине које су стигле у Српску су дводозне и пуна вакцинација значи примити двије дозе, објаснио је ресорни министар Ален Шеранић.

У другој половини фебруара стиже 200.000 доза за 100.000 становника и исти контингент и у марту мјесецу.

- Количина која је дошла је 2.000 вакцина потребних за вакцинисање 1.000 лица - рекао је Шеранић.

Тренутно је стигла мала количина јер је вакцину прво неопходно послати на контролу квалитета.

Агенција за лијекове БиХ саопштила је да руска вакцина нема дозволу за стављање у промет издату од стране ове Агенције, дакле није регистрована и захтјев за издавање наведене дозволе ни произвођач, али ни овлашћени заступник нису поднијели Агенцији.

У саопштењу наглашавају да то није препрека да она стигне до грађана и да увоз вакцине рјешењем могу одобрити ентитетска ресорна Министарства.

- Када вакцина као нерегистровани лијек путем интервентног увоза уђе у БиХ, прво се ради провјера квалитета од стране нашег Контролног лабораторија и онда, уколико је налаз квалитета позитиван, иде у здравствену установу која је исказала потребу за вакцином. Наш Контролни лабораториј контролу квалитета ради у складу са својим процедурама и, наравно прописима који су на снази. Свакако ће приликом провођења процеса контроле квалитета бити уважена хитност потребе за вакцином - наводи се у саопштењу.

Прве дозе руских вакцина биће усмјерене здравственим радницима, првенствено према болницама, то јест ковид одјељењима, али и ту ће одлука бити на бази добровољности.

- План вакцинације је жив организам и молимо грађане за стрпљење, јер нам је првенствено циљ да заштитимо оне категорије које имају највећу могућност за развијање тешке клиничке слике и медицинске раднике који брину о њима. Почетак вакцинације грађана очекује се оног тренутка када у Српску дође контингент од 200.000 доза за 100.000 особа, те ће у том моменту кренути масовна вакцинација - изјавио је директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да БиХ чека вакцине из програма заједничке набавке са ЕУ, одакле ће прве испоруке добити средином мјесеца.

Тегелтија указује да се БиХ опредијелила за програм Ковакс, да је све вакцине платила у цијелости и да одатле очекује 900.000 вакцина, али да је тај процес кренуо много спорије него што се очекивало и мало дуже ће трајати него што је било најављено.

У Српској ће ускоро бити активиран и кол центар о вакцинацији против вируса корона.

Пријаве за вакцинисање почеће раније, независно од процеса пристизања вакцина.