latinica  ћирилица
02/02/2021 |  18:49 ⇒ 03/02/2021 | 09:21 | Аутор: РТРС

Радио Српске прославио 54. рођендан (ВИДЕО)

Радио Републике Српске, који баштини традицију некадашњег Радија Бањалука, данас слави 54. рођендан. Радио Бањалука званично је почела емитовање програма 2. фебруара 1967. године. Одлуком Народне скупштине Републике Српске, крајем 1993. године, интегрисан је са Српским радијом Пале у Српску радио - телевизију, данашњи Јавни медијски сервис Радио - телевизију Републике Српске.
Радио Републике Српске -
Радио Републике Српске

Радио Републике Српске његује језичку и говорну културу, ослушкује жеље и потребе слушалаца у Српској и дијаспори, али и наставља да усмјерава и поставља стандарде у области радиофонског стваралаштва. Претходних неколико деценија то је била и мисија спикера, Слободанке Вујанић, која ове године завршава и свој радни вијек.

- Морамо да будемо исти, а то значи да увјерљиво и уз једну сигурност пренесемо све оно што требају наши слушаоци да чују, свакако када је у питању спикер водитељ једног радија онда мора да има и те одређене карактеристике не само пријатан глас него да буде и фоничан и да води рачуна о правилној дикцији и правилном акцентовању ријечи - навела Вујанићева.

Улога Радија, који постоји више од пола вијека, није се мијењала. Благовремено и тачно информисање о најважнијим догађајима у друштву, и даље је основни циљ.

- Свака годишница радија је радост за све нас запослене поготово за оне који су деценијама већ у овом простору и медију. Прошла година је заиста била специфична била је посебна као и за све институције и радило се у изузетно тешким околностима међутим вандредна ситуација и околности нису новина за радио - истакао је Радован Марчета, главни уредник Информативног програма Радија Републике Српске.

Радио Републике Српске данас је савремени електронски медиј који емитује 24 часа квалитетног програма, а опстаје и задржава своју функцију и у најтежим временима.

- Претходна година је била изутетно тешка и морали смо да се прилагођавамо ситуацији и програмски и кадровски. Програмски зато што нисмо били у могућности да радимо неке емисије које захтјевају већи број гостију, рецимо теренске емисије гдје продефилује већи број гостију плус наша екипа, дакле морали сми да предузмемо одређене мјере, а кадровски јер су наше многе колеге били у изолацији због вируса корона - рекао је Драган Пајић,  директор Радија Српске.

Поводом 54. годишњице на адресу Радија Републике Српске стигле су бројне честитке, међу којима и од званичника Републике Српске.