latinica  ћирилица
19/02/2021 |  08:57 ⇒ 11:35 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије уведен у трон; Присуствују званичници Српске

Његова светост Порфирије уведен је данас у најсветији трон архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског. Увођење у трон патријарха Порфирија испратило је појање епископа ријечима "достојан". Свечани чин устоличења Његове светости обављен је на Светој архијерејској литургији у Саборној цркви у Београду.
Патријарх Порфирије (фото: Sputnik / Наташа Милосављевић) -
Патријарх Порфирије (фото: Sputnik / Наташа Милосављевић)

Пренос устоличења можете пратити на нашем програму и порталу.

На свечаној Светој архијерејској литургији патријарх се устоличава на начин који прописује Свети архијерејски сабор, а послије тог чина новоизабрани патријарх ступа у права и дужности врховног поглавара и старјешине Српске православне цркве.

Устоличењем у Саборној цркви нови патријарх и званично преузима дужност.

Устоличењу присуствује предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Србије Александар Вучић и друге високе званице.

Жељка Цвијановић (Фото:PUTNIK / НАТАША МИЛОСВАЉЕВИЋ)

Устоличење је почело Светом архијерејском литургијом, на крају које се као симболи патријараршке власти новом патријарху уручују инсигније - панагија српских светитеља, жезло и бијела пана.

Током увођења новог патријарха у Светосавски трон присутни у храму су три пута узвикнули "достојан" /аксиос/, а потом нови поглавар СПЦ одржи бесједу.

Панагију српских светитеља коју је краљ Александар Карађорђевић уручио 1920. године првом патријарху обновљене Пећке патријаршије Димитрију носили су и сви претходни патријарси СПЦ.

Новом првојерарху СПЦ се уручује жезло које је први понио патријарх Максим, чије мошти почивају у Пећкој патријаршији.

Бијела пана с крстом је симбол чистоте и узвишености служења и свједочанство да је патријарх насљедник оних који су својом мученичком крвљу убијелили трон архиепископа пећких.

Послије избора патријарх шаље свим аутокефалним православним црквама "мирно писмо" да је устоличен, а сви црквени поглавари му одговарају писаним путем и то се може сматрати актом признања у православном свијету.

Према Уставу Српске православне цркве патријарх има посебна права части, свештенодејства, репрезентације и управе.

Патријарх је предсједник Светог архијерејског сабора, Светог архијерејског синода, Патријаршијског савјета и Патријаршијског управног одбора.

По праву свештенодејства патријарх началствује свим богослужењима, освећује свето миро, хиротонише нове владике уз саслужење још најмање двојице епископа.

По праву репрезентације патријарх представља Српску православну цркву пред осталим аутокефалним православним црквама, државом, али и страним земљама.

Патријарх има и право управе, а то значи одржава јединство у јерархији СПЦ, поставља декретом службенике, управља мисијским подручјима у иностранству.

Патријарх све документе СПЦ потписује зеленим мастилом.

Свечани званични чин устоличења се врши у манастиру Пећке патријаршије, али то није везано за неки рок, него се тај рок накнадно одређује у складу са одлуком самог патријарха, а и у договору са Синодом СПЦ.

Подсјећамо, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве на јучерашњем засједању у Спомен-храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово високопреосвештенство митрополита загребачко-љубљанског Порфирија за патријарха српског.

Осим њега, у најужем апостолском жријебу били су и епископ бачки Иринеј и бањалучки Јефрем. Монах Матеј извукао је коверту са именом митрополита загребачко-љубљанског, а звона у Храму Светог Саве означила су да је изабран нови патријарх.

Честитке новоизабраном патријарху упутили су званичници Републике Српске.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић честитала је митрополиту Порфирију избор за патријарха, уз искрену жељу да учини све што је у његовој моћи за добробит Цркве и народа.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик новоизабраном патријарху пожелио је духовну снагу, мудрост и благост у обављању свете дужности у овим бременитим временима препуним разних искушења.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић вјерује да ће новоизабрани патријарх српски помоћи јачању сарадње и суживота, како у Србији, Републици Српској, тако и у БиХ и у цијелом региону.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић рекао је да је српски вјерујући народ, избором митрополита Порфирија за патријарха српског, добио предводника којег ће вјерно слиједити у борби за свеопште просвјетљење.

Честитку је упутио и предсједник Србије Александар Вучић, наводећи да је тежак, али частан задатак пао на новог патријарха - да чува јединство Српске православне цркве и вјеру међу светосавским народом.