latinica  ћирилица
26/02/2021 |  19:33 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Додик: Приједлог закона о поријеклу имовине упутићемо свим странкама (ВИДЕО)

Финализована верзија закона о испитивању поријекла имовине биће достављена свим парламентарним странкама Републике Српске, један је од закључака Извршног комитета Савеза независних социјалдемократа. Циљ је заједнички приједлог, који би био упућен у Народну скупштину, каже предсједник СНСД-а Милорад Додик. Овај закон би требало да се базира на закону који већ има Србија, са специфичностима за Републику Српску. На Извршном комитету, између осталог, разговарано је и о политичкој ситуацији , али и резултатима поновљених избора у Добоју и Сребреници.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

СНСД жели консензус у НСРС код усвајања Закона о испитивању поријекла имовине. Због тога су одлучили доставити своју финалну верзију коалиционим ,али и опозиционим парламентарним странкама, каже пресједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик. Спремни су, поручује, да се на бази тог документа разговара и о одређеним рјешењима и прихвати све оно што одговара циљу који се жели постићи тим закона.

- Интенција је да се законски регулише ова област и интерес нам је да постигнемо што шири консензус прије расправе у НСРС. Вјерујемо да ће партије размотрити документ - нагласио је Додик.

А СНСД очекује широку коалицију политичких партија у добојском парламенту након поновљених избора. Додик каже да је препорука Извршног комитета да Градски одбор Савеза независних социјалдемократа понуди свим партијама које то желе да уђу у скупштинску већину. Такође, без обзира на бојкот који се десио у Сребреници, бошњачким партијама биће понуђена попуна структура локалне власти од раније.

- Ми смо препоручили нашим органима у Добоју да направе што ширу скупштинску већину и укључе све партије које то желе. Без обзира на бојкот који се десио Сребреници, сматрамо да се политичким представницима Бошњака који то желе, а имају легитимитет на овим изборима, понуди попуна структура локалне власти из прошлости која је уважавала позиционирање представника тог народа - рекао је Додик.

СНСД тражи одговорност и смјене чланова ЦИК-а за штету нанаесену у изборном процесу. Сматра да такве и сличне проблеме треба да ријеши нови закон. Додик подсјећа да је Република Српска формирала екипу стручњака за реформу изборног процеса. Чека се договор Федерације БиХ у вези са избором чланова Предсједништва.

- Сматрамо да чланови ЦИК-а треба да буду смијењени, поднесу оставке и дају шансу да се у легитимном процесу изабере нова ЦИК која ће бити одговорна за спровођење избора који ће бити веома деликатни - навео је Додик.

Додик поручује да је Република Српска за увођење одређених методологија да се избјегну спекулације на изборним мјестима,али није за дигитални процес гласања. Каже, Српска не бјежи ни од промјена Устава БиХ , који је договор два ентитета. Ако се крене у то, сматра, треба преиспитати све неуставне одлуке високих представника и ОХР-а.

- Ми смо да се уведе та методологија, али не и за дигитални процес гласања који се као спекулативан показао и у САД, иако оне важе за земљу са највећом демократијом у свијету - рекао је Додик.

У име Републике Српске Додик је захвалио судији бањалучког Окружног суда Милану Благојевићу за храброст, јер је одбио примјену Закона о привременој забрани располагања државном имовином, који је наметнуо високи представник. Такође је потврдио да ће му као члану Предсједништва , савјетник за правосуђе бити бивши предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија. Извршни комитет СНСД-а закључио је да је безбједносна ситуација у Републици Српској добра, али желе да буде подигнута на виши ниво. Додик поздравља борбу против криминала и корупције. Лоповима и спекулантима назвао је све оне који се ради стицања одређених личних привилегија позивају на његово име. Најавио је да ће се форум СНСД-а за викенд имати састанак са пољопривредницима.