latinica  ћирилица
26/02/2021 |  19:33 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Традиционално добри односи Српске и Русије (ВИДЕО)

Руководство Републике Српске, у одвојеним посјетама, примило је у наступну посјету новог амбасадора Руске Федерације у БиХ, Игора Калабухова. Истакнути су традиционално добри односи Српске и Русије, али и жеља за даљим унапређењем сарадње, посебно у области здравства и економије.
Жељка Цвијановић са Калабуховом - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић са КалабуховомФото: РТРС

Унапређење традиционално добрих односа са Руском Федерацијом један је од приоритета Републике Српске, изјавила је предсједница Жељка Цвијановић.

- У ово неко скорије вријеме, то је област здравства која доминира с обзиром на ову пандемију, али исто тако када је у питању економска сарадња. И наравно, паралелно с тим да градимо оно што је политичко разумијевање које је заиста било јако добро у претходном периоду. Видимо Русију као снажан фактор који, оно што ради и глобално и овдје регионално, може да служи свима нама на корист. Оно што нам се највише свиђа, то је та чињеница привржености Дејтонском мировном споразуму - нагласила је Цвијановић.

- Истакнуто је разумијевање, које Русија има када је ријеч о односима у БиХ, а руски амбасадор нагласио је да Српска и Русија имају готово идентична мишљења по питању реализације Дејтонског споразума.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Ми смо констатовали стабилне везе између Републике Српске и Руске Федерације које, ми сматрамо, имају у неким сегемнтима и стратешки карактер. Наравно, у фокусу су биле теме које је госпођа Цвијановић већ рекла, то је наша сарадња у домену вакцинисања. Ми смо договорили неке потезе да мало унаприједимо ово питање - нагласио је Игор Калабухов, амбасадор Руске Федерације у БиХ.

Током састанка са предсједником Народне скупштине, Недељком Чубриловићем, истакнута је сагласност да постоји веома добра међупарламентарна сарадња између Српске и руских области, посебно са Губернијом Санкт Петербургом, али и сарадња са Савјетом Федералне скупштине Русије . Теме састанка са премијером Радованом Вишковићем биле су сарадња у областима енергетике, индустрије и пољопривреде.