latinica  ћирилица
01/03/2021 |  11:51 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

У Српску стигло 20.000 руских вакцина (ВИДЕО)

У Републику Српску данас је стигао други контингент од 20.000 доза руских вакцина против вируса корона "Спутњик".
Стигле вакцине -
Стигле вакцине

Вакцине су дочекали предсједник Владе Радован Вишковић и министар здравља Ален Шеранић.

Министар здравља Републике Српске Ален Шеранић појаснио је да је стигла прва компонента, а према информацијама, сљедеће седмице ће стићи и друга компонента ове вакцине.

Ресорни министар је истакао да са овим Република Српска улази у масовнију вакцинацију, с циљем да се што брже вакцинише што је могуће већи број лица.

- Надам се да ћемо крајем седмице кренути у кориштење ових доза, а ревакцинација иде минимално 21 дан након вакцинације - објаснио је Шеранић.

До сада су, тврди Шеранић, 2.626 лица вакцинисана у Србији и 970 лица у Републици Српској, што је укупно око 3.500 лица.

Предсједник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, рекао је данас да Република Српска и њене институције испуњавају своја обећања.

У наредном периоду очекује се да Републици Српској буду испоручене и преостале наручене дозе вакцина и да се спроведе имунизација и заштити здравље становништва од заразе вирусом корона.

По добијању одобрења за употребу вакцине, планирано је да се настави са спровођењем имунизације против вируса корона, а у складу са Планом вакцинације у Републици Српској којим је предвиђено да приоритетно буду вакцинисани здравствени радници, корисници и запослени у установама за смјештај старијих лица, становништво старије животне доби, особе са хроничним обољењима, као и родитељи дјеце са посебним потребама.