latinica  ћирилица
01/03/2021 |  19:10 ⇒ 02/03/2021 | 08:03 | Аутор: РТРС

Почиње масовна вакцинација у Српској; Стигло 20.000 доза руске вакцине (ВИДЕО)

У Републику Српску стигло је 20.000 доза руске вакцине за 20 хиљада лица. И ова испорука вакцина намијењена је за вакцинисању здравствених радника и запослених у социјалним установама за старе. Дио који преостане биће усмјерен према општој популацији и то старијима од 65 година и хроничним болесницима. Ова серија вакцина требал би да буде у употреби крајем седмице!
Стигле вакцине -
Стигле вакцине

И ове дозе руских вакцина такође су допремљене по интервентном увозу и оне морају ићи на контролу у Агенцију за лијекове и медицинска средства.након тога креће дистрибуција према здравственим устновама.

- И ова доза по интервентном увозу мора ићи у контролу квалитета серије у Агенцију за лијекове БиХ, након чега ће вакцина бити спремна за употребу и биће дистрибуисана здравственим установама - наглашава Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

До сада је вакцинисано руском вакцином у Српској и вакцинама у Србији око три и по хиљаде здравствених и радника у социјалним установама за старе. Дозе које су стигле када се заокружи та приоритена група иде се према масовној вакцинацији за коју је завршена и обука здравствених радника.

- Ријеч је о 20.000 доза прве компоненете за 20.000 особа, тако да имамо најаве да ће у блиском периоду стићи друга компонента за ревакцинацију. То је сличан принцип како ради и Србија. Циљ је што прије кренути у вакцинацију, а да након тога долазе оне количине потребне за ревакцинацију - додао је Шеранић.

Када је у питању ковакс програм набавке вакцина,за сутра је најављен састанак са представницима Фајзера који желе да се увјере у вјеродостојност података које нуди БиХ,иако су све обавезе испуњене.

- За "Ковакс" је значајан први квартал 2021. године, односно у марту би требало да дођу одређене количине из овог система набавке. Очекујем да ће "Ковакс" одговорити нашим захтјевима, јер смо на вријеме испунили све наше обавезе, те не видим разлога да се то не реализује - рекао је Шеранић.

Српска са Руском Федерацијом има оквирни уговор за милион и 200 хиљада доза вакцина јер се још не зна колико траје имунитет на вирус корона након вакцинације,па су неопходне и додатне дозе.У Српској вакцина против вируса корона је добровољна и бесплатна.