latinica  ћирилица
13/03/2021 |  18:52 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Бурна реаговања на ослобађајућу пресуду Адему Костјеревцу (ВИДЕО)

Неприхватљиво и увредљиво - удружења Републике Српске проистекла из Oдбрамбено-отаџбинског рата огорчена су јучерашњом пресудом Суда БиХ, којом је одбачена оптужница против Адема Костјеревца, за силовање трудне Српкиње на подручју Зворника 1992. године.
Република Српска (фото:@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (фото:@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

На овај начин, Суд БиХ закопава живе српске жртве, истичу у Удружењу жена жртава рата.
Шамар, шок и невјерица да је правосуђе, Суд БиХ, толико ниско пало – огорчени су у Удружењу жена жртава рата након што је Суд БиХ пресудом одбацио раније потврђену оптужницу против Костјеревца, а српска жртва два пута свједочила у судском процесу.

- Имате ослобађање злочинца за силовање Српкиње и убијање дјетета у њој, за невјеровати шта те судије раде, којим се правом они баве, посебно ме избацило из такта то је да су, они говоре о процесним грешкама, о некој процедури, о правним заврзламама, ма какво право послије 29 година, значи злочин се догодио 1992. године, а сад је 2021. година, тај Суд БиХ закопава живе српске жртве, оно што нису убили и закопали Муслимани и Хрвати у доба рата, сад то раде судије у Суду БиХ - истакла је Божица Живковић Рајилић, предсједница Удружења жена жртва рата Републике Српске.

Оно што је урадио Суд БиХ у овом случају правни је нонсенс и преседан, истичу у Републичком центру за истраживање рата и ратних злочина.

- Потпуно тражење несувислих разлога да се исти тај осумњичени који је неспорно, дакле, морао бити правоснажно осуђен, имајући у виду свједочење оштећене, дакле директно оштећена је свједочила да је он извршио силовање, да је судско вијеће тражило начин да се не изрекне осуђујућа пресуда - напоменуо је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Након недавне ослобађајуће пресуде Бошњацима за злочин над српским цивилима у Трнову, срамна, неправедна и нечовјечна порука опет је послата из Суда БиХ.

Несхватљиво је да су процесне ствари јаче од материјалних доказа и чињенично утврђеног стања. Ово је превршило сваку мјеру, поручују из Борачке организације Српске.

- Мислим да је потпуно сазрело вријеме да се управо по том питању одржи посебна сједница Народне скупштине Републике Српске и да кажемо једном доста, стани, право и правда напријед, али све остало стој - категоричан је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Реакцију надлежних траже и у Удружењу жена жртава рата.

- Тражим од институција Републике Српске да сви тамо што раде, значи од Предсједништва, Савјета министара, од свих министара, Суда, Тужилаштва да како знају изађу из те накарадне БиХ и из тих институција и да зауставе тај процес закопавања живих српских жртава - поручила је Живковић Рајилић.

Уколико Адем Костјеревац у другостепеном поступку не буде осуђен, из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила најављују могућност протеста пред Судом БиХ који је, истичу, по ко зна који пут потврдио да је политички, а не суд правде.