latinica  ћирилица
17/03/2021 |  22:17 ⇒ 22:50 | Аутор: РТРС

Додик: Нећемо ратовати, али ћемо изградити политички легитимитет (ВИДЕО)

Република Српска нема намјеру да ратује, али има намјеру да изгради свој политички субјективитет, а једнога дана и суверену државу, рекао је Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, у емисији Телеринг.
Милорад Додик - Фото: Глас Српске
Милорад ДодикФото: Глас Српске

- Легитимитет је на нашој страни, постављене су међуентитетске границе, грунтовно се зна шта је чије. Често ме питају миран разлаз или рат. Какав рат? Ко ће да ратује? Жељко Комшић даје некеве изјаве, али он је човјек без политичког легимитета. Данас у Федерацији БиХ имате потпун раскол између Хрвата и Бошњака, а у БиХ Срби, Бошњаци и Хрвати не могу ништа да се договоре - истиче Додик.

он се осврнуо и на рад високог представника, уз тврњу да се институције Републике Српске боре од 2006. године да се та функција укине. 

- Нико не може да каже да ми годинама не указујуемо да нам не треба високи представник, и стално се томе супростављамо. Још од времена Педија Ешдауна. БиХ данас изледа горе него икада у послијератном периоду. Она је неодржива политичка конструкција. Ја јесам члан Предсједништва БиХ, али само да је БиХ онаква какву ју је направио Дејтон, борио би се за њу - рекао је Додик.

 

И сам је на својој кожи осјетио притиске високог представника, уз констатацију  да је запад формирао неки свој стереотип о "добрим и лошим" момцима у БиХ.

- Још 2006 године високи представник  је имао жељу да ме смјени, и тада сам схватио да су они непријатељи српског народа. Њихова је перцепција да Србе треба иселити у Србију, или већ негдје, и да ово остане чисто бошњачка територија. То је био циљ Калаја, високог представника тада, а и сада. Међутим, морају схватити да су се многе ствари промјениле - поручио је Додик.

Истакао је и какаву би он БиХ волио да види.

- Сасвим је разумно дозволити народима у БиХ политичку слободу, да баштине своју идентитет, без икаквих забрана од било кога и да временом науче помагати једни другима. Да се никоме не намеће политички став. Ја сам увјерен да је то могуће. Али друга страна жели сву кривицу свалити на српски народ, и онда имамо проблем - рекао је Додик.

Он је нагласио да и Загреб и Београд желе више добро БиХ него што ти мисли Сарајево.

- Отиђите у Београд, а потом и у Загреб. Држава са два ентитета и три констутивна народа. Зар је то тешко да прихвате и у Сарајеву - запитао се Додик. 

Повезане вијести:

Додик: Здравствени систем Српске ни једног тренутка није био пред колапсом (ВИДЕО)

Додик: Настављамо улагати у Бањалуку (ВИДЕО)