latinica  ћирилица
22/03/2021 |  11:07 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

УКЦ: Прекинут оперативни програм и рад амбуланти (ВИДЕО)

У Универзитетском-клиничком центру Републике Српске данас је прекинут оперативни програм и рад амбуланти, рекла је докторка Славица Зељковић.
УКЦ Републике Српске -
УКЦ Републике Српске

- То значи да сви пацијенти који имају потребу за контролом, који би требало да иду на редовне прегледе и продуже терапију, не могу да иду код љекара - рекла је Зељковићева.

Она је рекла да кроз дневни центар, како ковид тако и нековид, у току једног дана прође више од 500 пацијената.

- Ми смо достигли своје лимите... У ситуацији смо да ћемо, ако нас грађани не подрже, доћи до тога да нећемо имати простора и људства да збринемо ковид и нековид пацијенте - истакла је Зељковићева.

Наташа Мијатовић, медицинска сестра Ковид ургентног центра УКЦ-а, рекла је да на одјелу нема ниједног слободног мјеста.

- Смјештамо пацијенте по ходнику Ургентног центра, људи нам умиру на рукама - рекла је она и додала да је ситуација у овој здравственој установи најтежа до сада.

Наташа Иличић, медицинска сестра нековид Ургентног центра замолила је грађане да поштују мјере јер је стање у УКЦ-у алармантно.

- Грађани морају да разумију да је редован програм заустављен, да пацијенти не могу да дођу на ред за операције - истакла је она.

Здравствени радници Ковид одјељења Универзитетског клиничког центра Републике Српске обратили су се данас јавности због врло тешке епидемиолошке ситуације.

У овој здравственој установи данас је хоспитализовано 421 заражено лице, од којих је више од 220 на неком виду респираторне подршке. Здравствени радници су на измаку снага, а болнички капацитети су скоро попуњени. 

Подсјећамо, здравствени радници УКЦ-а упутили су отворено писмо због најављеног протеста грађана због увођења најновијих мјера Републичког штаба за ванредне ситуације.

У отвореном писму, позивају све који су против епидемиолошких мјера да дођу да волонтирају у здравственим установама.

Здравствени систем је на ивици пуцања и ако сви заједно не будемо поштовали мјере нећемо имати више мјеста у болницама за пријем нових пацијената, наведено је, између осталог, у том писму.