latinica  ћирилица
02/04/2021 |  14:49 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Документарцу "Теслин народ" двије награде на фестивалу у Оклахоми

Документарно-играни филм "Теслин народ" Жељка Мирковића, који говори о више од 70 истакнутих Срба у Америци, међу којима и Николи Тесли, освојио је двије награде на осмом Филмском фестивалу "Ред Дирт" у Стилвотеру, у америчкој савезној држави Оклахома.
Филм "Теслин народ" - Фото: Screenshot/YouTube
Филм "Теслин народ"Фото: Screenshot/YouTube

Мирковићев филм је награђен као најбољи документарни дугометражни филм, а награду је добио и најпознатији и најцјењенији српски глумац у Холивуду Џек Димич, који је у играним сегментима одиграо лик Тесле и проглашен најбољим глумцем, јавио је портал српске дијаспоре у САД "Сербиан тајмс".

У овом филму, који се 2019. године квалификовао за Оскара у категорији дугометражног документарног филма, појављује се више од 70 истакнутих Срба, који су својим радом и достигнућима обиљежили САД.

Овај дугометражни документарни филм рађен је у продукцији "Оптимистик филма" и Радио-телевизије Србије, на иницијативу Фондације "Тесла сајенс" из Филаделфије.

Филм су подржали Министарство културе и информисања Србије, Амбасада САД у Београду и Савјет за креативне индустрије премијера Србије Ане Брнабић, као и Филмски центар Србије.

Филм "Теслин народ" представља путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло прије више од 200 година до данашњих дана.

Кроз приче истакнутих Срба, осим Николе Тесле и Михајла Пупина, гледаоци ће упознати и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданича, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке академије наука, српске инжењере творце свемирског "Аполо" програма, легендарне Осковце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге чије је име уткано у америчку историју.

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру /Ђорђу Шагићу/ кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи "100 знаменитих Американаца" , али и занимљивости попут оне да је чувена Џи Ај Џо играчка направљена по узору на српског хероја Михајла Пејића.

Сви ови људи оставили су трага градећи не само САД, гдје су дијелом живјели и радили, већ су своја имена уградили у историју Србије.

Прича о њима није само прича о њиховом успјеху, то је и прича о цијелом српском народу и његовим потенцијалима која надраста локалне или националне оквире.

Џек Димич је један од ријетких српских глумаца који може да се похвали успјехом у Холивуду.

Он је остварио до сада више од 80 улога на филму, телевизији и позоришту на четири језика и четири дијалекта на енглеском језику.

Познат је по запаженим улогама у америчким серијама "Ред и закон", "Хаваји 5-0", "Касл", "Одстрел", "Лилихамер", ЦСИ, "Елементарно", "Стартап", "Црна листа", "Теслин народ" и "Брејн дед".