latinica  ћирилица
06/04/2021 |  15:48 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Процес имунизације у Српској одвија се боље него у ФБиХ (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у интервјуу Срни да су сви суочени са проблемима у набавци вакцина против вируса корона, па и они који припадају систему Европске уније, али ипак се може рећи да се процес имунизације у свим општинама у Српској одвија солидно, а уз најављене количине које ће стићи током ове седмице и априла, то ће ићи и брже и са већим обухватом становника.
Предсједница Српске Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Предсједница Српске Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Евидентно је и да се у Републици Српској овај процес одвија много боље него, на примјер, у Федерацији БиХ, а да је којим случајем обрнуто, онда нико о томе не би престајао причати - констатовала је Цвијановић.

Она је указала да је ово тешко вријеме и да треба одати посебно признање здравственим радницима у Српској, али да се не смију заборавити ни васпитачи и просвјетни радници, као и људи који раде у производњи и сви други који показују одговорност у овим тешким временима.

Цијели концепт јучерашње представе јасно показује да је ријеч о политичком скупу

Упитана да прокоментарише јучерашње прозивке окупљених на протесту у Бањалуци да им се обрати предсједник Републике, Цвијановић је подсјетила да је са представницима удружења угоститеља, као и фризера, обавила званичне разговоре у институцији, како то и приличи, јер се њихови проблеми и рјешавају у оквиру институција.

- С обзиром на то да су на јучерашњи скуп позивани активисти ПДП-а, ДНС-а и других опозиционих странака и да се као предводник тог окупљања појавио предсједник бијељинског ДНС-а, не сматрам да је то био скуп угоститеља, иако не спорим да је међу њима било и оних из ове дјелатности - навела је Цвијановић у интервјуу Срни.

Она је нагласила да чињеница да је већ отпочела релаксација мјера и да се угоститељски објекти отварају, експонираност страначких функционера, као и локација самог скупа упућују да је ријеч о политичком скупу, а не скупу гдје се бори за неку дјелатност или гдје се постижу договори.

- Цијели концепт јучерашње представе јасно показује да је у питању политички скуп. Ја немам ништа против тога, али имам против кршења мјера - поручила је Цвијановић.

Институције Српске се труде да санирају штету у угоститељству

Што се тиче угоститељства, предсједнца Републике је указала да је оно тешко погођено овом пандемијом, те да се институције Српске труде да то санирају колико је могуће.

- У Републици Српској имали смо најблажи режим када је ријеч о раду угоститељских објеката и док су они у Европи и нашем окружењу били или затворени или радили до 16.00 или 18.00 часова код нас су радили до 22.00 часа, а у једном периоду и дуже. Влада је успоставила механизме за подршку привреди и све вријеме реаговала. Али, нисмо били изузетак и оно што је захватило цијели свијет, захватило је и нас кроз ову пандемију. Људи протестују широм свијета и то се може разумјети, јер већ годину дана живимо под пријетњом по здравље и разним ограничењима. Ипак, вјерујемо да се уз придржавање мјера и вакицинацију можемо вратити нормалном животу - нагласила је Цвијановић.

Станивуковић дијели грађане, јасно је да у други план ставља здравствене раднике

На питање да ли се изјава градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да ће "бити први градоначелник који ће позвати на протесте" коси са мјерама које је донио Републички штаб за ванредне ситуације и како коментарише да је управо он епидемилошке мјере назвао "лакрдијом", Цвијановић је одговорила да би то и њега требало питати, јер је шеф градског Кризног штаба.

- Јасно је да он дијели грађане и да у други план ставља здравствене раднике који у очају апелују да се оканемо окупљања јер не могу више издржати да раде у овом тешком режиму. Претпостављам да би онда ти протести, кад нису само политички, били и против пуних болница, против медицинара који се више од годину дана даноноћно боре за животе наших становника, против оних грађана који се чувају и не желе да се заразе или против породица чији су чланови умрли од вируса корона... - рекла је Цвијановић.

Она је оцијенила да је неозбиљно давати такве изјаве у вријеме које је више него озбиљно.

- Што с тиче изјава да су мјере лакрдија, а многе је доносио управо у функцији шефа Градског штаба, онда се с правом може запитати шта у том штабу раде и зашто тамо сједе и неки озбиљни људи од струке? Требало би их питати и да ли и они мисле да су донесене мјере лакрдија и зашто су у њима учествовали ако се не слажу или зашто нису рекли наглас ако се не слажу са оним мјерама које је донио Републички штаб, ако такав став могу да одбране - додала је предсједник Републике Српске.

Спремност Бањчеве да жртвује дјецу и васпитаче зарад јефтиних политичких поена

На питање да прокоментарише пријетње сада већ смијењеног директора бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање Весне Бањац да ће дјеци ускратити оброк и боравак у вртићима, као и плате васпитачима, ако се не усвоји буџет града који је предложио актуелни градоначелник, Цвијановић је нагласила да је шокирана том изјавом, на срећу, сада већ бивше директорице, као и њеном спремношћу да жртвује и дјецу и васпитаче зарад јефтиних политичких поена оних који посљедњих дана режирају хаос у Бањалуци.

- Изјава је срамотна. Градоначелник је имао могућности да створи претпоставке да се усвоји буџет. Могла се, на примјер, огласити и начелница одјељења за финансије града Бањалука и коначно објаснити које су све опције на располагању и у којем року да би се неометано вршило финансирање свих буџетских обавеза, а оно је могуће - навела је предсједница Републике.

Међутим, оцијенила је Цвијановић, овдје је ријеч о чистом политиканству и прављењу представа за јавност како би се, тобоже, скупштинска већина оптужила за блокирање доношења буџета.

На питање да ли је онда политиканство и ситуација у вези са неодвожењем смећа са јавних површина, јер је и то једна од тема која закупља баљалучку јавност, предсједница Републике је потврдила да и то служи истој сврси - оптужити скупштинску већину како се град наводно не може чистити јер они предлажу амандмане којима се даје подршка задравственим радницима, пензионерима и породиљама.

- Град ће се редовно чистити, а ако то нису у стању да обезбиједе Градска управа или градоначелник, неко ће моћи. Што се тиче амандмана скупштинске већине, они су добри, јер помажу онима који су сада приоритет, и сасвим су супротни од нељудских пријетњи упућених на рачун дјеце у вртићима и васпитача које је упутила, на срећу, данас смијењена, директорица Центра за предшколско васпитање и образовање, без обзира да ли је од тога хтјела направити ријалити позорницу својом памећу или је под утицајем свог налогодавца - нагласила је Цвијановић.