latinica  ћирилица
06/04/2021 |  18:05 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Након респиратора, слиједе ли и оптужнице за угрожавање живота пацијената? (ВИДЕО)

Након тужилаца и истражиоца СИПЕ, у сарајевском Клиничком центру данас и федерални инспектори.
КЦУС - Фото: klix.ba
КЦУСФото: klix.ba

На захтјев Кантоналног тужилаштва провјеравали су информације из писма анестезиолога о коришћењу сумњивих респиратора "Сребрене малине".

На провјери и хигијенски услови, организација медицинског кадра, али и третман пацијената позитивних на Ковид-19.

И док Кантонално тужилаштво интензивира истрагу, на улицама Сарајева протести због кашњења у набавци вакцина.

Протестне сирене за Дан града. У "борби за живот" грађани и активисти у двочасовној бунтовничкој шетњи и вожњи аутомобилима. Од Жељезничке станице до зграде Федералне владе и Парламентарне скупштине БиХ.

Имали су и конкретне захтјеве – вакцине или оставке политичара, које сматрају одговорним због кашњења у набавци вакцина.

- Наша три захтјева су оставке Савјета министара, министара и министарки Федералне владе и обавезно увођење ПЦР теста за све уласке у БиХ, без обзира да ли се ради о држављанима БиХ или страним држављанима - изјавила је суорганизатор протеста Маја Гасал Вражалица.

Рок за испуњавање захтјева је 13. април.

На другом крају града, Тужилаштво Кантона Сарајево уз асистенцију Тужилаштва БиХ, провјерава наводе из писма анестезиолога Клиничког центра са скандалозним детаљима, које је, кажу аутори и менаџмент, требало да буде "само интерна преписка." Испитују – има ли елемената кривичног дјела против здравља и живота људи.

- Након обављеног увиђаја у Клиничком центру Сарајево настављају се интензивно прикупљати информације и докази у циљу утврђивања свих чињеница и околности. С обзиром на фазу предмета, не можемо говорити о детаљима - наводи се у саопштењу Тужилаштва Кантона Сарајево.

Детаљи ипак цуре. За четворочасовне провјере у Клиничком центру, незванично, респираторе сумњивих референци које је набављало пољопривредно газдинство "Сребрена малина", тужиоци и истражиоци нису пронашли у ковид одјељењима.

Ни у респираторном центру. Били су ван употребе. А само који сат раније врх менаџмента Клиничког центра тврдио је како се свих 30 апарата добијених диобом из пошиљке од 100 набављених, користи и у инвазивне и неинвазивне сврхе.

- Ти респиратори се користе - рекла је директорка Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Себија Изетбеговић.

Да се "малина" респиратори користе и да савршено раде, тврдила је Изетбеговићева и десет дана раније - у судници, свједочећи у предмету против Фадила Новалића и других оптужених за сумњиву набавку тешку 10,5 милиона.

А између та два "наступа", освануо је документ са наредбом и потписом скоро устоличеног директора хируршких дисциплина Нермина Гранова, да сви респиратори које је набавило пољопривредно газдинство буду замијењени апаратима са других пунктова.

Наређује доктор Гранов извршиоцима и обавезно чување те мале "пословне тајне" уз пријетњу дисциплинским санкцијама.

Но то су јуче, ваљда случајно, прећутали и он и његова директорка.

- Пошто ја говорим истину сад ћу вам рећи да сам ја звала телефоном приватно професора Вахида Јусуфовића, директора УКЦ Тузла прије три дана и питала сам га да ли они користе ове респираторе. Каже само два користимо. Каже ми нисмо имали такав удар какав ви имате. Користићемо све. Ево пренијела сам од А до Ц - изјавила је Изетбеговићева.

Но професор Јусуфовић, тврди нити су их у тузланском Клиничком центру користили, нити ће.

- Ми нисмо користили нити један тај респиратор. Интензивисти су покушали те апарате користити, нису били задовољни и са своје стручне стране они су рекли да за сада те респираторе не би користили - рекао је Јусуфовић.

Ни болница у Мостару не користи спорне респираторе. Одбила је чак и да их преузме, упркос политичком притиску из Сарајева, након корупцијског скандала и оптужнице против Новалића и осталих.

Да ли је онда друга епизода афере "респиратори" у којој се апарати у сарајевском клиничком центру час користе, час не, покушај да се оптужени амнестирају на уштрб здравља грађана!? Јер, повлачење из употребе био би аргумент више за тужиоце.