latinica  ћирилица
07/04/2021 |  18:48 ⇒ 08/04/2021 | 07:42 | Аутор: РТРС

Сви морају поштовати мјере, нема повлашћених (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и данас тврди да су мјере Републичког штаба за ванредне ситуације лакрдија.
Господска улица, Бањалука - Фото: РТРС
Господска улица, БањалукаФото: РТРС

На тај начин становништву се шаљу погрешне поруке, одговара министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Жалосно је, каже Шеранић, да неко, чији је градски Штаб исте усвојио, не поштује мјере. Свугдје државе доносе исте мјере, и свугдје се договарају и људи који заступају здравство и они који који заступају економију, подсјећа предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Рад угоститељског објекта са затвореном баштом - скуп грађана пред Градском управом у Бањалуци. У оба случаја кршене су епидемиолошке мјере. Градоначелник и сам признаје да је позивао Комуналну полицију да реагује због прекршаја угоститељског објекта. Грађане који су се прије неколико дана окупили у већем броју од дозвољеног епидемиолошким мјерама, Станивуковић је подржавао. Каже да је за поштовање мјера, иако је пред окупљене изашао без маске.

Ипак, и даље тврди да су мјере Републичког штаба лакрдија.

- Сад отворимо, сад затворимо - лакрдија - каже Станивуковић.

Предсједница Српске каже да је престршана полемика о томе до када нешто треба да ради док дневно имамо више стотина заражених и десетине умрлих.

- Свугдје државе мање више доносе исте мјере и свугдје се договарају и људи који заступају здравство и они заступају економију. У Републици Српској смо се трудили да задржимо најлибералнији режим - рекла је Цвијановић.

Министар Шеранић каже да Станивуковић овом изјавом шаље погрешне поруке становништву.

- Жалосно је то што неко директно крши мјере ко је сам донио и препоручио их кроз свој кризни штаб - рекао је Шеранић.

Како год, Српска се трудила да задржи најлибералнији режим епидемиолошким мјера, каже Цвијановић. Када су расле бројке обољелих, пооштраване су и мјере. У поштовању мјера нема повлашћених и дуплих аршина.

Предсједница поручује да сви морају поштовати епидемиолошке мјере, а да оне који их не поштују треба санкционисати.

Пред нама је дуг пут опоравка и треба да престанемо да кињимо једни друге, поручје предсједница Цвијановић. Жеља је, каже, да што прије прођемо кроз ову кризу, да се одмори здравство и опорави економија. Зато је боље да се придржавамо мјера.