latinica  ћирилица
08/04/2021 |  16:42 ⇒ 18:35 | Аутор: РТРС

Пашалић: Заштитити домаћу производњу; Тражи се начин за извоз меса у Кину

Ниске температуре и снијег ових дана створиле су велике проблеме. Посебно је на удару воће, изјавио је гостујући у програму Радија Републике Српске, у емисији Отворено речено, министар пољопривреде Српске Борис Пашалић.
Гост Радија РС Борис Пашалић - Фото: РТРС
Гост Радија РС Борис ПашалићФото: РТРС

Коментаришући одбацивање одлуке у Савјету министара о увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из ЕУ на период од двије године, Пашалић је рекао да му није јасно зашто то није прошло и да се мора наћи начин да се заштити домаћа производња.

Када је ријеч о штетама које је проузроковао мраз, Пашалић каже да ресорно министарство нема начина да намири штету свим воћарима, али благовременим информисањем настоје пољопривредним произвођачима указати како да заштите воће примјеном одређеним хемијских третмана, загријавањем ваздуха да би смањили штету.

Пашалић каже да су посљедњих година штете од мраза огромне и да Министарство са 30 одсто суфинасира набавку система заштите од мраза. Најосјетљиве су, каже, тренутно шљива, бресква, трешња и неке сорте крушке.

Пашалић је рекао да се прољетна сјетва у Републици Српској одвија по плану и без обзира на ниске температуре већ је почела у Семберији. Додао је да је сјетва скупља за 20 осто него лани због нешто веће цијене ђубрива и горива. Цијена сјемена је на истом нивоу на прошле године. И ове године пољопривреднике помажу кроз регресирани дизел.

Говорећи о исплати подстицаја пољопривредним произвођачима, Пашалић је рекао да се исплата врши редовно и пандемија вируса корона није нарушила динамику исплате. Већ је исплаћено близу девет милиона КМ подстицаја. Пашалић каже да настоје да у наредном периоду изнађу и додатна средства за аграрни фонд.

Пашалић поручује да је битна заштита домаће производње и да у први план треба ставити пољопривредне произвођачи, те да не треба забранити увоз неких проиузвода већ их оптеретити неком таксом. Каже да му није му јасан потез Савјета министра јер прелевмани за заштиту домаће производње нису добили зелено свјетло у Савјету. Поручује да је потребно заједнички наћи начин да се заштите домаћи производи, а не да се руководи тиме шта ће рећи неко у ЕУ или неки лоби.

Говорећи о извозу меса у Турску, Пашалић је рекао да су близу договора да се око 3.000 тона меса извезе и то око 1.500 тона из Републике Српске. Наводи да је битно наступити регионално како би БиХ, како мала земља, била интересантна другим тржиштима. Он је навео да траже начин и за извоз у Кину.

Пашалић је најавио да ће током наредне седмице о извозу на друга тржишта разговарати са ресорним министром Србије.