latinica  ћирилица
12/04/2021 |  18:48 ⇒ 13/04/2021 | 08:04 | Аутор: РТРС

У Сарајеву поново без јединственог става о кључним питањима за Српску (ВИДЕО)

Срамотан континуитет политике СДС-а и ПДП-а незамјерања Сарајеву, на штету властитог народа и Републике Српске.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Тако су представници власти у Српској и српске већине на БХ нивоу оцијенили потез Младена Босића из СДС на посљедњој сједници Дома народа БиХ, приликом гласања о измјенама Кривичног закона, којим би негирање геноцида било кривично процесуирано. Приједлог Дениса Бећировића и Златка Милетића, није добио подршку. Против су били сви српски делегати осим Босића и три од пет делегата Хрватског клуба.

Док из Српске траже од СДС-а и ПДП-а да се ограде од Босићевог "иступа", он одговара да је био досљедан једногодишњој пракси.

Посљедњи покушај Дениса Бећировића из СДП-а, потпомогнут и потписом Златка Милетића, да дисциплинује припаднике српског народа, пропао је. Али не захваљујући Младену Босићу!

Био је само нијеми посматрач сарајевске жеље да законски уоквири властиту интерпретацију скоре историје, којој још није додијељен на чињеницама заснован, адекватан и праведан суд.

Због Босићевог "багателисања" Српске и српских националних интереса, из владајућих структура – оштра реаговања.

- Ако је Република Српска преко Руске Федерације могла утицати на то да Руска Федерација уложи вето на усвајање Резолуције о Сребреници, зашто онда Босић не може да има мало петље и да гласа против Закона којим се уводи кривично процесуирање за негирање тзв. геноцида о Сребреници, будући да само за Сребреницу нажалост имамо одређене пресуде, а немамо за Јасеновац, за Гаравице, немамо за друга стратишта у БиХ - навео је Срђан Мазалица, посланик СНСД у НСРС.

Нема пресуда ни за Сарајево - српску масовну гробницу посљедњег рата, нити за српску Сребреницу, Сијековац, Озрен и Возућу, Зеницу, Крајину.... И због тога се Бошњацима жури за доношењем оваквог акта - да се оперу од властите одговорности и кривице и да се једнострана, већ исконструисана слика о рату и јединој жртви, и законом цементира, јасна је Душанка Мајкић. Управо због тога, каже, још је срамотнија Босићева инертност у сарајевској политичкој засједи.

- Дакле сраман је чин који је Босић урадио на задњој сједници. Он је таквим ставом поручио Бошњацима да међу Србима има још оних које би могли придобити за њихове националне циљеве. И зато је то опаснија порука која је дата негласањем, јер не постоји виши разлог од одбране националних циљева народа којем припада - истакла је Мајкићева.

Младен Босић се правда – само је каже био досљедан, једногодишњој пракси – још од прошло-фебруарских закључака Народне скупштине поводом, по Српску штетних одлука Уставног суда БиХ.

- Да представници из Републике Српске у заједничким органима не учествују у одлучивању. И сходно тог закључка НС ја нисам гласао нити учествовао у одлучивању ни око једне тачке до сада у Дому народа - појаснио је Босић.

Или ипак јесте гласао!?

Чак и на истој, посљедној сједници Дома.

Предложио је Босић чак и нову тачку дневног реда!

И ЗА властити приједлог, очекивано, гласао. И на неким ранијим сједницама Дома – попут оне од 10-ог фебруара, опет је стиснуо тастер ЗА.

И његове страначке и коалиционе колеге, чак и предсједник странке Мирко Шаровић у доњем дому бх. Парламента редовно "одлучују". Још од тренутка када је у игроказу у режији СДА, фиктивни предлагач Драган Мектић покренуо иницијативу о избору и реизбору у Централној изборној комисији. А било је то само дан или два након закључака, на које се Босић сада позива.

И због којих тек сада пита зашто их сви не поштују.

- Једно је када вас ти закључци обавезују да својим негласањем или неучествовањем блокирате одређене процесе у БиХ, а друго је када ти закључци сигурно не говоре о заузимању јасног политичког става у БиХ - истакао је Мазалица.

И због тога власт у Српској, од странке и коалиције коју Босић представља у Дому народа, тражи извињење српском народу и дистанцу или бар јасан став о питању које је скоро двије деценије камен спотицања у БиХ.

Но прозвани се још не оглашавају!